Tejfölös-tejes nyárfagomba mártás
sponsored links
Legnagyobbikom tegnap elment horgászni. Halat sajna nem fogott, helyette egy szatyor nyárfagombával jött haza. Öreg barátja rendszeresen szedi ezt a gombafajtát, megnézte, jóváhagyta. Azért biztos ami biztos megnéztük a neten is, ott is az volt írva, hogy ehetõ, és hasonló mérges gomba nincs. Arra gondoltam, hogy kedvencemet, tejfölös gombamártás készítek belõle. Fiam megmosta, szûrõbe rakta, hogy jól lecsepegjen, aztán én felszeleteltem. Érdekes gomba, mert csak az egész zsenge gombákat bírtam felszeletelni. Az idõsebbek olyan szívósak voltak, hogy nem tudtam belevágni sem, de így legalább csak az igazán fiatal gombák kerültek az ételbe. Végül csak egy tányérnyi felszeletelt gomba lett.
Ehhez a mennyiséghez megtisztítottam 1 fej hagymát, amit kevés olajon üvegesre pároltam, majd hozzátettem a gombacsíkokat is. Ízesítettem egy csapott fehér kanál szitált ételízesítõvel, jó sok õrölt borssal, és rákanalaztam fél pohár nagy poharas 20 %-os tejfölt. Jól összeforraltam, a végére úgy besûrûsödött, hogy hígítani kellett rajta, ezért kb. 1-1,5 dl ...