Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával
sponsored links
A Húsvéti maradék sonkát szerettem volna tovább gondolni.
Egy jó levesnek nehéz ellenállni, így miután a sonka fõzõ leve fagyasztva várt a sorára,
ez tûnt a legkézenfekvõbbnek.
Már csak azt kellett kitalálni, mi kerüljön még bele.
Általában mindenki bablevest készít a sonkalébõl, ezért juszt sem állok be a sorba :P
Sárgaborsó régen volt, így rá esett a választásom.
Fõzés közben eszembe jutott a nemrég készített palóc leves, amibe imádtam a kaprot , gondoltam kipróbálom, mert sárgaborsóval sosem kombináltam.
Jól döntöttem, nagyon kellemes ízt kölcsönzött a levesnek.
Az enyhe füstös íz, a tejföl és a puha sonka pedig csodásan megkoronázta.
Olyan egyszerû és még is olyan...de olyan..hmm! ;)
Hozzávalók:
500 g sárgaborsó
sonka
(amennyi épp van, de lehet bele tenni húsosabb szalonnát vagy kolbászt is :) )
ételízesítõ
egy kisebb hagyma, olaj, liszt, pirospaprika
kapor
tejföl
só, bors
víz illetve sonka fõzõlé, ha van készleten
Elkészítés:
A sárgaborsót beáztatjuk legalább 1 órára.
Megmossuk, kiválogatjuk.
Feltesszük fõzni, annyi vízben illetve fõzõlében, hogy bõségesen ellepje,
hiszen késõbb besûrûsödik.
Mikor félkész a borsó a sonkát belekockázzuk.
Ha nem elõfõzött füstölt húst teszünk bele, akkor a borsóval együtt tegyük oda.
Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítõt is.
A rántáshoz a hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk.
A lisztbõl az olajból és a hozzáadott hagymából egy könnyed rántást készítünk.
Amikor aranybarna félrehúzzuk, pirospaprikát teszünk hozzá,
majd a leveshez keverjük és tovább fõzzük.
Mielõtt kész lenne, kaporral ízesítjük,
a tejfölt pedig kevés leves lével kikeverve a többi leveshez öntjük.
Pár perc után elzárjuk, melegen tálaljuk.