Tejfölös-sonkás kifli

2018-01-21

sponsored links



Az utóbbi idõben rá vagyok kattanva a kelt tésztákra. Imádom dagasztani, formázni, sütni, és enni. Jöhet édesen - egyelõre kakaós csiga formájában, de tervbe van véve a fahéjas és a diós csiga is -, de talán egy fokkal jobban a sós csigákat, legyen az tejfölös-szalámis-kolbászos-sonkás-sajtos, vagy saját készítésû pizzaszósszal és ugyancsak a felsorolt rávalók valamelyikével feltekerve, sajttal megszórva, vagy anélkül. Annyira szeretem ezt a fajta kelt tésztát, hogy legutóbb ebbõl a sós kelt tésztából készítettem tejfölös-sonkás kiflit is. És nem kellett csalódnom, mert isteni lett ez is. Még melegen egy bögre tejjel, vagy hidegen csak úgy, mindegy volt, szerettem, és nemcsak én, de a család többi tagja is.



Hozzávalók:
75 dkg finom liszt, 3 dl tej, 3-4 mokkáskanál cukor, 1 Lidl-s friss élesztõ, 2 fehér kanál só, 15 dkg puha margarin, 2 db nyers tojás

Ezekbõl az anyagokból az élesztõ felfuttatása után isteni tésztát dagasztottam. Igaz elõször úgy nézett ki, hogy túl nedves, de végül csodásan puha, kissé zsíros tapintású tésztává állt össze, amit folpackkal letakarva  25 fokra elõmelegített sütõbe dugtam fél-háromnegyed órára, hogy megkeljen. 
Amíg kelt a tészta, összevágtam a sonkát a töltelékbe.

A töltelék: 
Annyi púpos teáskanál tejföl, ahány kifli lesz, 10 dkg sonka vékony csíkokra vágva, annyi egyforma kupacra osztva, ahány kifli lesz - jelen esetben 16.

A tetejére:
pár deka olvasztott margarin és pár deka reszelt sajt

Amikor a tészta megkelt, kissé átdagasztottam, aztán 4 egyenlõ részre osztottam. A részeket egyenként körré nyújtottam és 4 részre osztottam, majd a cikkeket egyenként tovább nyújtottam. A szélesebb végüket középen kissé bevágtam (hasonlóképpen, mint ITT), majd megkentem tejföllel, ráraktam egy adag sonkát és feltekertem, sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, megkentem olvasztott margarinnal és pici reszelt sajttal is megszórtam.

175 fokra elõmelegített, légkeverésre állított sütõben 22-23 perc alatt sültek ilyen szép aranyszínûre és illatosra. Kár, hogy illatot és ízt nem lehet közzétenni, csak képet.




Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2018/01/tejfolos-...

sponsored links

Keres?s