Tejfölös pogácsa
sponsored links
Most hogy picit hûvösebbre fordult az idõ, bátran kapcsoljuk be a sütõt és készítsük el ezeket a pogácsákat! :)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt (ha épp nincs otthon, készülhet csak finomlisztbõl is)
1 evõkanál só
2,5 dl zsíros tejföl
10 dkg vaj
? dl tej
1 evõkanál cukor
2,5 dkg friss élesztõ
2 tojás (egyik a tésztába, a másik a kenéshez)
A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztõt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Belekockázzuk a lisztbe a hideg vajat. Alaposan elmorzsoljuk az ujjbegyeinkkel. A vajas liszt közepébe öntjük a felfutott élesztõt, a tejfölt és az egyik tojást. Sima tésztát gyúrunk belõle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, két órán át huzatmentes, meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, sodrófával 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk, sütõpapírral bélelt sütõlemezre helyezzük. 20-30 percig a tepsin is hagyjuk kelni, közben 180 fokra elõmelegítjük a sütõt. Elhabart tojással megkenjük a pogácsák tetejét, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Recept: innen.