Tejfölös paprikás krumpli újburgonyából
sponsored links
Végre igazán újburgonya szezon van, viszonylag jó áron lehet hozzájutni a piacon is. Nagyon szeretem ezt az idõszakot, hiszen én nagy krumplifogyasztó vagyok és ilyenkor akár minden nap megennék egy jó nagy adagot. Mindegy hogy sütve, fõzve, pirítva, köretnek, fõzeléknek, salátának... Bárhogyan, csak újkrumpli legyen!
Szeretem, hogy nem igazán kell megpucolni, hiszen olyan vékony a héja, hogy kár lenne azt is kidobni belõle. Én kifejezetten kedvelem is ha rajta marad, ezért sokszor nem nagyon kapargatom, dörzsölgetem le róla, csak jó alaposan átmosom a krumplit.
Így történt ez most is, amikor paprikás krumplit fõztem belõle. Egyébként mi nem vagyunk nagy paprikás krumpli fogyasztók, évente ha 1-2 szer csinálok, bõven elég nekünk. Én kedvelem, Imi nem nagyon, épp ezért nem is szoktam erõltetni. Most viszont addig-addig magyaráztam neki, hogy a kolléganõm ilyenkor, újburgonya szezonban gyakran hoz belõle, jó kolbászosan, tejföllel, amíg rábólintott, hogy akkor én is csináljak egy adagot, tejfölös paprikás krumplit még úgysem evett.
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg kolbász
- 2 pár virsli
- 1 nagy fej hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy paprika
- 3 evõkanál tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- zsír / olaj
A krumplit jó alaposan megmossuk, vagy aki szeretné, sós vízbe áztatva kapargatva-dörzsölgetve eltávolíthatja a héját. Nagyobb gerezdekre vágjuk, a kis krumplikat elég kettévágni. Hideg vízben félretesszük.
A szalonnát felaprítjuk és egy nagyobb edényben olajon / zsíron zsírjára sütjük. Közben rádobjuk az apróra vágott hagymát is és együtt kevergetjük, amíg a hagyma is megpárolódik. A tûzrõl félrehúzva megszórjuk pirospaprikával, gyengén megsózzuk és hozzáadunk egy pici vizet. Összekeverjük és visszatesszük. Beledobjuk a karikára vágott kolbászt, a kis kockára vágott paprikát és paradicsomot és fedõ alatt kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Ezután jöhet a leszûrt krumpli is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval és õrölt borssal ízesítjük. Közepes lángon félig lefedve addig fõzzük, amíg a krumpli majdnem megpuhul. Ez újburgonya esetén maximum 20 percet jelent. Ekkor belekeverjük a karikára vágott virslit és a tejfölt. További 5-10 percig, fedõ nélkül rotyogtatjuk. Nem baj, ha a krumpli kissé szétesik, ez egy picit sûríti a levét.
Aki nem szereti ennyire "levesesen", kevesebb vízzel öntse fel és azt majd szépen elfõvi közben.
Aki nagyon tejfölimádó, úgy mint én, további tejföllel dúsíthatja a saját tányérján. A fotózáshoz kivett adagot szinte egyedül Imi ette meg, én csak belekóstoltam. Nagyon ízlett neki, azt mondta, most már tudja, hogy Domi miért szereti annyira a paprikás krumplit újburgonyából, tejfölösen. Sokkal finomabb mint a hagyományos verzió, a tejföl is ad egy lágyságot a szaftjának.
Szeretem, hogy nem igazán kell megpucolni, hiszen olyan vékony a héja, hogy kár lenne azt is kidobni belõle. Én kifejezetten kedvelem is ha rajta marad, ezért sokszor nem nagyon kapargatom, dörzsölgetem le róla, csak jó alaposan átmosom a krumplit.
Így történt ez most is, amikor paprikás krumplit fõztem belõle. Egyébként mi nem vagyunk nagy paprikás krumpli fogyasztók, évente ha 1-2 szer csinálok, bõven elég nekünk. Én kedvelem, Imi nem nagyon, épp ezért nem is szoktam erõltetni. Most viszont addig-addig magyaráztam neki, hogy a kolléganõm ilyenkor, újburgonya szezonban gyakran hoz belõle, jó kolbászosan, tejföllel, amíg rábólintott, hogy akkor én is csináljak egy adagot, tejfölös paprikás krumplit még úgysem evett.
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg kolbász
- 2 pár virsli
- 1 nagy fej hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy paprika
- 3 evõkanál tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- zsír / olaj
A krumplit jó alaposan megmossuk, vagy aki szeretné, sós vízbe áztatva kapargatva-dörzsölgetve eltávolíthatja a héját. Nagyobb gerezdekre vágjuk, a kis krumplikat elég kettévágni. Hideg vízben félretesszük.
A szalonnát felaprítjuk és egy nagyobb edényben olajon / zsíron zsírjára sütjük. Közben rádobjuk az apróra vágott hagymát is és együtt kevergetjük, amíg a hagyma is megpárolódik. A tûzrõl félrehúzva megszórjuk pirospaprikával, gyengén megsózzuk és hozzáadunk egy pici vizet. Összekeverjük és visszatesszük. Beledobjuk a karikára vágott kolbászt, a kis kockára vágott paprikát és paradicsomot és fedõ alatt kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Ezután jöhet a leszûrt krumpli is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval és õrölt borssal ízesítjük. Közepes lángon félig lefedve addig fõzzük, amíg a krumpli majdnem megpuhul. Ez újburgonya esetén maximum 20 percet jelent. Ekkor belekeverjük a karikára vágott virslit és a tejfölt. További 5-10 percig, fedõ nélkül rotyogtatjuk. Nem baj, ha a krumpli kissé szétesik, ez egy picit sûríti a levét.
Aki nem szereti ennyire "levesesen", kevesebb vízzel öntse fel és azt majd szépen elfõvi közben.
Aki nagyon tejfölimádó, úgy mint én, további tejföllel dúsíthatja a saját tányérján. A fotózáshoz kivett adagot szinte egyedül Imi ette meg, én csak belekóstoltam. Nagyon ízlett neki, azt mondta, most már tudja, hogy Domi miért szereti annyira a paprikás krumplit újburgonyából, tejfölösen. Sokkal finomabb mint a hagyományos verzió, a tejföl is ad egy lágyságot a szaftjának.