Tejfölös krumpligombócleves
sponsored links
A leves egyszerre készült az elõzõ bejegyzésben írt krumplilepénykékkel, a krumpli fõzõvizében fõtt és szintén a Bors Gasztro Magazinból származik. Kicsit alakítottuk csak át és nagyon ízlett mindenkinek. Javaslom mindenkinek, hogy a krumplilaskával egyszerre készítse el ezt a levest is, mert a levesbetétet jelentõ finom, lágyan krumplis tésztával az igazi.
Hozzávalók:
2 szál zeller
3 sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 nagyobb paradicsom
petrezselyemzöld
babérlevél
1 doboz (20 %-os) tejföl
só, bors, köménymag
pirospaprika
kevés liszt
(ha nem vegetáriánusoknak készül egy tízcentis darab házi füstöltkolbász, meg esetleg egy kis füstölt sonka)
A zöldségeket mossuk és pucoljuk meg. Ha épp krumplit fõztünk, akkor ne öntsük le a krumpli fõzõvizét, hanem abba tegyük a zöldségeket és úgy készítsük a levest. Ha ez a lehetõség nem áll fenn, akkor tegyünk fel egy fazék vizet. Tegyük bele a zellert, a felkarikázott répát. (Ha nem krumpli fõzõvizet használunk akkor két krumplit is kockázzunk fel és azt is adjuk hozzá.) Tegyük a leveshez a paradicsomot és a paprikát is. (Esetleg egy darab házi füstöltkolbászt, vagy sonkát.) Egy másik lábasban kevés olajon egy fej apróra vágott hagymát megdínsztelünk, elkeverjük egy kanál pirospaprikával és egy kanál liszttel, majd a leveshez adjuk. Fûszerezzük ízlés szerint.
Levesbetétnek elkészíthetjük a krumplilaska tésztáját akár kis mennyiségben is. Kis gombóckákat (olyan málnaszem nagyságúakat) formáljunk belõle és tegyük õket a forrásban lévõ levesbe. Amikor átfõnek a gombócaink feljönnek a leves tetejére. Ekkor a tejfölt pár kanál forró levessel és egy csöpp liszttel elkeverjük és besûrítjük a levesünket. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk és tálaljuk.