Tejfölös kakasleves bográcsban- Ciorbã de coco? la ceaun
sponsored links
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 egész kakas, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 piros paprika, 1 csípõs paprika, 1 hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál paprikakrém, só, bors, 1 csokor tárkony, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé;
a galuskához: 2 tojás, 15 dkg liszt.
Elkészítése: A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük a forró bográcsedényben, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és paprikát, 3-4 percig együtt dinszteljük. Beletesszük a darabokra vágott kakashúst és fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, beletesszük a csípõs paprikát, a paprikakrémet, sózzuk borsózzuk és majdnem készre fõzzük. Ekkor a combokat, a mellet és a szárnyakat kiszedjük és melegen tartjuk, a levesbe pedig betesszük a kockákra vágott zöldséget és a tárkonyt, majd tovább fõzzük. A tojásokat felverjük egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a lisztet és kevés vízzel galuskatésztát kavarunk belõle. Mikor a zöldségek megfõttek, evõkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe. Mikor feljöttek a leves tetejére, a tejfölt kevés forró lével kikavarjuk, majd az ételre töltjük és félrehúzzuk a tûzrõl. Tálaláskor ecettel vagy citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: A leves tárkony helyett lestyánnal is ízesíthetjük.
Ciorbã de coco? la ceaun
Ingrediente pentru 4-6 persoane: 1 coco? de curte, 400 g morcovi, 200 g rãdãcinã de pãtrunjel, 1 felie ?elinã, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 1 ceapã, 100 g slãninã afumatã, 1 lingurã pastã de ardei, sare, piper, tarhon, 200 ml smântânã, o?et sau zeamã de lãmâie;
pentru gãlu?te: 2 ouã, 150 g fãinã.
Prepararea: Slãnina tãiatã cubule?e se prãje?te în ceaunul fierbinte, se adaugã ceapa ?i ardeiul mãrun?ite ?i se cãlesc 3-4 minute dupã care se adaugã carnea de coco? tran?atã ?i se înãbu?ã pânã ce carnea se albe?te. Se toarnã apã, se sãreazã, se adaugã piper, pasta de ardei ?i ardeiul iute întreg, ?i se fierbe pânã ce carnea este aproape pãtrunsã. Se scot pulpele, pieptul ?i aripile, se pun deoparte, iar restul pãr?ilor osoase se lasã în ciorbã. Se adaugã zarzavatul curã?at ?i tãiat cubule?e, tarhonul mãrun?it ?i se fierbe în continuare. Din ouã, fãinã, pu?inã sare ?i apã se amestecã o compozi?ie ca de gãlu?te, dupã care se pun cu lingura în ciorbã. Când ingredientele sunt fierte, se trage de pe foc, se amestecã smântâna cu pu?inã zeamã fierbinte ?i se toarnã înapoi în ciorbã. Se acre?te dupã gust cu o?et sau zeamã de lãmâie.