Tejfölös-gombás tarja
sponsored links
Egyszerû, hétköznapi húsétel, amit akkor szoktam készíteni, amikor kevés idõm, kedvem van vagy nem akarom túlbonyolítani a fõzést. Praktikus étel, mert minden alapanyagot csak egy tepsibe kell belerakni, a sütõ pedig elvégezi a többi munkát. Látványra nem szépségdíjas, de finom, házias íze van. A fólia alatt vajpuhára párolódik a hús, miközben átjárja a gomba aromája, a paprikás-tejfölös mártás pedig kellõ szaftosságot kölcsönöz az ételnek. Ízes, tartalmas étel, lazítós hétvégére is fenséges ebéd lehet.
Tejfölös-gombás tarja
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli tarja
- 50 dkg gomba
- 1 nagy (375 gr) doboz tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- liszt
- kevés olaj vagy zsír
Elkészítése:
- A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. (inakat átvágjuk)
- Lisztbe mártjuk, kevés zsiradékon elõsütjük.
- A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy nagy tepsibe.
- A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, ráhalmozzuk a hús tetejére.
- Kevés zsiradékot és csak picike vizet - mert még a gomba is enged levet - öntünk alá, fóliával letakarva 200°C-os sütõbe toljuk.
- 3/4 óra múlva levesszük a fóliát, - ellenõrizzük, hogy megpuhult-e a hús? - a hússzeleteket megfordítjuk, visszatoljuk a sütõbe annyi idõre míg zsírjára visszasül.
- A hússzeletek mindkét oldalát kicsit megpirítjuk.
- Közben a tejfölt kikeverjük 1 púpozott teáskanál liszttel és kevés pirospaprikával, picike vizet adunk hozzá és ráöntjük a gombás húsra.
- Sütõbe 5-10 percre visszatéve összerotyogtatjuk a paprikás - tejfölös mártással.
- Fõtt rizzsel tálaljuk.
TIPP: a hússzeleteket szalonnazsíron is átpiríthatjuk, úgy még ízletesebb lesz.