Tejfölös epres kocka

2017-05-19

sponsored links












Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei elsõ epres desszert, már hazai eperbõl. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerû, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behûtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát elõzõ nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.


Tejfölös epres kocka

Hozzávalók:

tészta:

  • 8 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg étkezési búzakeményítõ
  • 1 csapott tk sütõpor
  • csipet só

töltelék:

  • 40 dkg eper
  • 5 dl sûrû tejföl
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5-7 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
  • 6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatin

teteje meghintéséhez:

  • porcukor

díszítéshez:

  • néhány szem eper
  • friss citromfû


Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütõporral, étkezési keményítõvel, csipet sóval elkevert lisztet.   
  4. Sütõpapírral kibélelt közepes méretû (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.
  5. A sütõbõl kivéve kiborítjuk, a sütõpapírt lehúzzuk, teljesen kihûtjük a piskótát.
  6. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  7. A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.
  8. A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hõfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.
  9. Hûtõszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, idõnként megkevergetjük.
  10. A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.
  11. A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belõle a díszítéshez - óvatosan beleforgatjuk az eperdarabokat.
  12. A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.
  13. Hûtõbe tesszük 2 óra hosszára.
  14. A süteményt porcukorral bõven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfû levélkékkel díszítjük.  



Forrás: Tina magazin






Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/05/tej...

sponsored links

Keres?s