Tejfölös epres kocka
sponsored links
Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei elsõ epres desszert, már hazai eperbõl. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerû, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behûtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát elõzõ nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.
Tejfölös epres kocka
Hozzávalók:
tészta:
- 8 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 5 dkg étkezési búzakeményítõ
- 1 csapott tk sütõpor
- csipet só
töltelék:
- 40 dkg eper
- 5 dl sûrû tejföl
- 2,5 dl habtejszín
- 5-7 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
- 6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatin
teteje meghintéséhez:
- porcukor
díszítéshez:
- néhány szem eper
- friss citromfû
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütõporral, étkezési keményítõvel, csipet sóval elkevert lisztet.
- Sütõpapírral kibélelt közepes méretû (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.
- A sütõbõl kivéve kiborítjuk, a sütõpapírt lehúzzuk, teljesen kihûtjük a piskótát.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
- A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.
- A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hõfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.
- Hûtõszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, idõnként megkevergetjük.
- A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belõle a díszítéshez - óvatosan beleforgatjuk az eperdarabokat.
- A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.
- Hûtõbe tesszük 2 óra hosszára.
- A süteményt porcukorral bõven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfû levélkékkel díszítjük.
Forrás: Tina magazin