Tejfölös epertorta.
sponsored links
A tejföl és az eper igencsak jó párosnak bizonyul, így egyszerûen csak vaníliás porcukorral összekeverve finom nassolni való. Tavaly nyáron többször készült tejföl és eper felhasználásával epres-tejfölös alagút, melyet még sütni sem kell, és nálunk mindig nagy sikere volt. A hétvégére szintén beterveztem hogy elkészítem, aztán az alapreceptet kicsit átformálva egy finom torta készült a hozzávalókból. A két vékony piskótalap közé került a tejfölös-epres habkönnyû töltelék, majd betettem a hûtõbe, hogy kellõen megdermedjen. Pár óra múlva a torta már szépen szeletelhetõ, de akár elõzõ nap is elkészíthetjük, én pl. így is tettem. Tálalás elõtt már csak kicsit feldíszítettem, felszeleteltem, és már kínáltam is.
Piskóta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
csipet só
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverõtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. (ízlés szerint sütõpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 30-35 percig, tûpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Amikor a piskóta már teljesen kihûlt, vágjuk félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az elõzõleg sütõpapírral kibélelt tortaformába.
Tejfölös-epres krém hozzávalói:
50 dkg tejföl
3 dl Hulala (v. habtejszín)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
50 dkg eper
Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük félre.
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hûl.
Ezután öntsük a tejfölös keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott epret, majd óvatosan forgassuk, keverjük össze.
Az elkészült krémet ezután egyenletesen kanalazzuk a tortaformában lévõ tésztára, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
Ezután tegyük be a hûtõbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.