Tejfeles gombóc
sponsored links
Nagyon széles határmezsgye húzódik a korabeli paraszti és fõúri étkezési szokások között. A libamáj, rák, fürj, fogoly, lazac, szarvasgomba nyilvánvalóan sohasem jelent meg a szegényebb rétegek asztalán. A parasztasszonyok a rendelkezésükre álló alapanyagokból próbáltak változatos és tápláló ételeket családjuk elé varázsolni, és ez volt a valódi mûvészet. Ha jobban belegondolunk, a mai napig kedvelt, egyszerû ételek ezekbõl az idõkbõl származnak.
Az egyik ilyen változatosan elkészíthetõ, olcsó alapanyag a burgonya. Ma én is ezt használtam, hogy felidézzem az ún. tejfeles gombócot, mely Jókai 1862.-es hungarikum listáján is szerepel.
Egyúttal Éva felhívására is ajánlom.
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
30-32 dkg liszt
1 teáskanál só
1 nagy fej vöröshagyma
2 evõkanál olaj
1 evõkanál sûrített paradicsom ...