Tejf?l?s h?sgomb?c leves - Ciorb? de peri?oare cu sm?nt?n?
sponsored links
Hozz?val?k 4 szemelyre: 2-3
s?rgar?pa, 1 petrezselyemgy?k?r, 1 szelet zeller, 1 nagyobb hagyma, 25 dkg
dar?lt h?s, 1 kisebb toj?s, olaj, s?,
bors, 1,5 dl tejf?l, 1 csapott ev?kan?l liszt, petrezselyemz?ld, citroml? ?s
cs?p?spaprika a t?lal?shoz.
Elk?sz?t?se: A hagym?t apr?ra v?gjuk, olajon
megdinsztelj?k, majd fel?t kiszedj?k. 1 s?rgar?p?t lereszel?nk, az ed?nyben maradt
hagym?hoz adjuk ?s egy?tt tov?bb dinsztelj?k, m?g a hagym?s alapnak sz?p s?rga
sz?ne lesz, majd hozz?adjuk a karik?kra vagy kock?kra v?gott gy?k?rz?lds?geket.
Fel?ntj?k 2 liter v?zzel, megs?zzuk ?s
k?zepes l?ngon f?zz?k. K?zben a dar?lt h?st ?sszekeverj?k a f?lretett hagym?val
meg a toj?ssal, s?zzuk, borsozzuk, ?sszedolgozzuk, majd di?nyi gomb?cokat
form?zunk ?s a levesbe tessz?k. Mikor a gomb?cok megf?ttek a lisztet a tejf?llel
kikavarjuk, forr? l?vel h?kiegyenl?tj?k, majd a leveshez adjuk ?s 2-3 percig
alig gy?ngy?zve f?zz?k. A v?g?n r?sz?rjuk az apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet
?s kev?s citroml?vel savany?tjuk. Cs?p?s paprik?val t?laljuk.
Ciorb? de peri?oare cu sm?nt?n? 4 pers /
55 min
Ingrediente: 3 morcovi, 1 r?d?cin?
de p?trunjel, 1 felie de ?elin?, 1 ceap? mare, 250 g carne tocat?, 1 ou mic,
ulei, sare, piper, 150 ml sm?nt?n?, 1 lingur? ras? de f?in?, p?trunjel verde,
zeam? de l?m?ie ?i ardei iute pentru servire.
Prepararea: Ceapa se toac? m?runt, se c?le?te ?n ulei, apoi se scoate
jum?tate ?i se pune deoparte. Un morcov se d? pe r?z?toare, se adaug? la ceapa
r?mas? ?n oal?, se c?lesc ?mpreun? p?n? ce amestecul cap?t? o culoare frumoas?
aurie, apoi se adaug? r?d?cinoasele t?iate felii sau cubule?e. Se toarn? 2
litri de ap? peste ele, se adaug? sare ?i se fierb la foc mediu. ?ntre timp,
carnea tocat? se amestec? cu ceapa c?lit? pus? deoparte ?i oul, se
condimenteaz? cu sare ?i piper, se amestec?, apoi se formeaz? peri?oare mici ?i
se adaug? ?n zeam?. C?nd peri?oarele sunt fierte, se amestec? f?ina cu
sm?nt?na, se adaug? pu?in? zeam? fierbinte, dup? care se adaug? totul ?n ciorb?
?i se fierbe la foc mic timp de 2-3 minute. La final, se presar? p?trunjelul
tocat fin ?i se acre?te dup? gust cu zeam? de l?m?ie. Se serve?te cu ardei
iute.