Tejf?l?s erdeigomba-paprik?s rizslisztnokedlivel
sponsored links
Tejf?l?s gombapaprik?s, de ?ltal?ban a gombap?rk?lt is t?bb erdei gombafajb?l is finom, de tal?n m?g finomabb, ha vegyesen, t?bbf?le erdei gomb?b?l k?sz?l. Aki saj?t gy?jt?s? gomb?t f?z, mindig abb?l gazd?lkodik, amivel ?ppen megaj?nd?kozta az erd?. Ebbe a paprik?sba az ?sz legutols? fagymentes napjain erd?sz?li csiperk?t, lila pereszk?t, feny?pereszk?t, kev?s feny?tin?rut, t?li f?l?k?t ?s m?g kevesebb k?s?i lask?t adott az erd?. Izgalmas dolog kev?s roppan?s, porcos ?llag? j?d?sf?lgomb?t is a p?rk?ltbe f?zni, ?gy azt sz?r?tottb?l is teszek n?ha bele. Teh?t el?gg? vegyes lehet ?gy a gombap?rk?lt. A gomb?kat p?rk?ltalapk?nt megf?zve kor?bban lefagyasztottam, most csak felengedve, ?jra forralva, tejf?l?s habar?st adtam hozz?.
Elk?sz?t?s:
Gombapaprik?s: A gomb?kat megtiszt?tottam, foly? v?zben megmostam ?s falatnyi darabokra v?gtam. Pici f?st?lt szalonnakock?val d?s?tott zsirad?kon ?vegesre pir?tottam 2 kisebb fej apr? kock?kra v?gott v?r?shagym?t, majd adtam hozz? p?r k?zepes gerezd, apr?ra v?gott fokhagym?t is. Amikor ennek is m?r ?rezhet? volt az illata, leh?ztam a l?bast a l?ngr?l. Mikor picit h?lt, egy j? ev?kan?lnyi, rendes sz?n?, ?r?lt pirospaprik?t oldottam fel a zsirad?kban, m?g a paprika sz?pen kiadta sz?n?t. Ezut?n a hagym?s alaphoz adtam az ?sszev?gott gomb?kat. F?szereztem, s?ztam, f?szerek: durv?ra t?rt feketebors, p?r szem eg?sz bor?kabogy?, ?r?lt k?m?ny, major?nna, bab?rlev?l, pici kakukkf?. V?z ?pphogy, mert a gomba is enged v?ztartalm?t?l f?gg?en olykor el?g sokat. Szoktam hozz? adni 1-2 kan?lnyi paradicsomlevet/p?r?t is ?s esetleg 1 sz?r?tott cs?p?s paprik?t eg?szben. Ezut?n tulajdonk?ppen m?r csak addig kell f?zni, m?g a hagyma kr?mesre f?, ?s ?sszef?nek az ?zek. A f?z?s v?g?n p?r kan?l tejf?lt 1-2 csapott ev?kan?l rizsliszttel ( de lehet b?zaliszttel is persze) elkevertem ?s azzal s?r?tettem, habartam be. A rizslisztes habar?s ut?n m?r nem aj?nlott tov?bb f?zni. Viszont, ahogy fentebb ?rtam, e legutols? l?p?st ?n most fagyasztott, kiengedett ?s ?jraforralt gombap?rk?ltn?l v?geztem el, de emellett is nagyon finom lett.
Rizslisztnokedli: 1 nagyobb m?ret? toj?sra kb. 65 g rizslisztet sz?m?tva, a toj?st ?s a rizslisztet (ut?bbit folyamatosan adagolva) s?r? t?szt?t - kb. mint egy l?gyabb, frissen gy?rt t?szta - kevertem. Ezut?n egy kisebb lyuk? nokedliszaggat?n, k?zzel, lobogva forr?, s?s v?zbe ?td?rzs?ltem. ?rdemes pr?baf?z?ssel kezdeni, mert minden toj?s m?s, tal?n a rizslisztek sem egyform?k. (?ltal?ban Nagykun feh?r rizslisztet haszn?lok). A rizslisztnokedli ilyen apr? m?retben gyorsan megf?, lesz?r?s ut?n pici ol?vaolajba forgattam ?s s?ztam picit. (Term?szetesen b?zalisztes nokedlivel is finom.) Rizslisztes k?retk?nt nagyon finom m?g a rizslisztes t?r?nokedli, de lehet, hogy ink?bb rizslisztes, s?s t?r?gomb?cnak kellene nevezni. K?sz?t?se ITT tal?lhat?.
Tov?bbi 135 erdei gomb?s recept ?s erdei gomba t?m?j? bejegyz?s IDE kattintva b?ng?szhet? m?g.