Tejespite banánnal
sponsored links
Ennél egyszerûbb édesség szinte nem is létezik azok közül, amiket sütni kell. Ez olyan tipikus vásárhelyi sütemény, legalábbis mifelénk elég gyakran készítik. A mi családunkban is szokás volt, de mivel Anya nem rajongott érte, én bizony kimaradtam a jóból. Mami pedig, mire én megszülettem, leszokott a készítésérõl, így nála sem ettem soha. Már jócskán felnõtt voltam, amikor végre megkóstolhattam. Nagyon ízlett, de akkoriban még messzire elkerültem a konyhát. Bár már évek óta sütõk-fõzök, ez a desszert valahogy ezidáig kimaradt. Most sort kerítettem rá, mert a konyhapulton ott fonnyadozott 2 banán, és muszáj volt felhasználnom. Erre a minden bonyolultságot nélkülözõ sütire esett a választásom, és nem bántam meg.
A sütõformát azonban jócskán alul méreteztem, ezért jó vastagra sikerült, de legalább vicces látványt nyújtott, és a ?kövérsége? meg a repedezettsége cseppet sem vont le az élvezeti értékébõl. Természetesen ennél jóval nagyobb tepsiben is meg lehet sütni, hogy ízlésesen vékonyak és sima tetejûek legyenek.
A sütõformát azonban jócskán alul méreteztem, ezért jó vastagra sikerült, de legalább vicces látványt nyújtott, és a ?kövérsége? meg a repedezettsége cseppet sem vont le az élvezeti értékébõl. Természetesen ennél jóval nagyobb tepsiben is meg lehet sütni, hogy ízlésesen vékonyak és sima tetejûek legyenek.
Hozzávalók 8 személyre (26 cm x 17 cm-es tepsihez):
2 érett banán
4 dl tej
3 nagy tojás
5-6 dkg nyírfacukor (attól függõen, hogy teszünk-e bele vaníliás cukrot)
1 tk vanília kivonat vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
csipet só
0,5 dl olvasztott vaj
25 dkg finomliszt
vaj a forma kikenéséhez
nyírfa-porcukor a szóráshoz
elkészítés:
- A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vanília kivonatot/vaníliás cukrot, valamint a sót, és habosra kavarjuk.
- Elkeverjük a felolvasztott és langyosra hûlt vajjal, és felváltva adagolva simára dogozzuk a liszttel és a tejjel. Kivajazott sütõtálba öntjük.
- A banánt megfosztjuk a héjától, felkarikázzuk, pár szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig szépen elosztva beleejtjük a tésztamasszába, és kissé rájuk nyomunk, hogy belesüppedjenek.
- Elõmelegített sütõben pirulásig sütjük, a formában hagyjuk langyosra hûlni, majd felszeleteljük, tányérra tesszük, megszórhatjuk porcukorral, és banánszeletekkel díszítjük.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 60 perc (a tészta vastagságától függ)