Tejes pite barackdzsemmel
sponsored links
Az elõzõ bejegyzésben a clafoutis, rusztikus francia eredetû sütemény receptjét osztottam meg.
Gluténmentesen és laktózmentesen készítettem.
Ugyanakkor írtam a Magyarországon elterjedtebb tejes pitérõl.
Van-e különbség? Mi a különbség?
Életemben elõször az Õrségben ettem tejes pitét.
A vendéglátónk aludttejjel készítette és házi szilvalekvárral tálalta.
Sohasem felejtem el az ízét.
Most én készítettem vendégeknek :)
Bízom benne, hogy õk sem felejtik és bekerül a recept a családi gyûjteményükbe.
Itt ízlett az biztos, az utolsó falatról sikerült fotót készítenem.
A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét külön vertem fel habnak.
Ennek köszönhetõen habkönnyû, légies lett a sütemény tésztája.
Tejes pite friss barackdzsemmel
Hozzávalók
4 db tojás szétválasztva
150 g finomliszt
1 tk sütõpor (dm bio)
70 g demerara nádcukor
300 g tej
csipet só
1/4 rúd vanília magjai
+
3ek kókuszvaj (vagy teavaj)
barackdzsem (vagy más lekvár, dzsem)
+
a sütõtálat elõkészíteni
kevés kókuszvaj (teavaj)
kevés liszt
1) Bekapcsoltam a sütõt 175 fok, légkeverés.
A sütõtálat (26 x 3 cm) kikentem kókuszvajjal és behintettem kevés liszttel.
Félretettem.
2) A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat a cukorral és a vaníliamagokkal habosra kevertem,
a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá vertem.
A lisztet elkevertem a sütõporral.
3) A édes tojáskrémbe öntöttem a tejet, simára kevertem,
majd a lisztet is elkevertem benne.
4) A keményre vert tojásfehérjét -több részletben- óvatosan hozzáforgattam.
5) Az elõkészített tepsibe simítottam és néhány evõkanál dzsemet pöttyintettem ide-oda.
Elosztottam a tetején a kókuszvajat.
6) A forró sütõben, 30 perc alatt megsütöttem.
(A sütési idõ 25-40 perc között változhat: függ a sütõedény méretétõl, a sütõtõl.)
7) Langyosra hagytam hûlni, majd a barackdzsemmel tálaltam.
Bármilyen gyümölccsel érdemes elkészíteni.