Tejben pácolt-csípõs sült oldalas.

2017-09-23

sponsored links




Oldalast igen ritkán vásárolok, vagyis csakis akkor, ha jó vastag húsréteg vonja be a csontot, így amikor megláttam a hentesnél ezt a szép darabot, gyorsan le is csaptam rá. A kérdés már csakis az volt, hogy milyen fûszerezéssel készüljön, elõfõzzem-e vagy egyenesen tegyem a sütõbe... Végül fokhagymával alaposan bedörzsöltem a húsdarabokat, majd megszórtam fûszerekkel, és felöntöttem annyi tejjel, hogy jól ellepje. Éjszakára betettem a hûtõbe, hogy az ízek jól átjárják, majd sütés elõtt alaposan beleforgattam a mézes-mustáros-csípõs mázba, és így került a sütõbe. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékba vékonyra szeletelt krumplit tettem, majd szép pirosra sütöttem. Tálaláskor az oldalas és a krumpli mellé egy finom paradicsomsalátát kínáltam. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" szeptemberi számában.






Hozzávalók:

1 kg oldalas
4-5 gerezd fokhagyma
1 tk kakukkfû (szárított)
1 tk majoránna (szárított)
2 tk ételízesítõ
só (ízlés szerint)
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
kb. 5-6 dl tej
3 ek méz
2-3 ek dijoni mustár
1 ek csípõs paprikaszósz (Heinz jalapeno szósz)

A sütéshez:

20 dkg sertészsír
2 dl víz






 Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd dörzsöljük be alaposan a zúzott fokhagymával.

Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, és a fûszerekkel, majd öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje.

Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hûtõbe, hogy az ízek kellõn átjárják a húst.

A mézet, a mustárt, és a csípõs paprikaszószt  keverjük össze egy tálba.

A sertészsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele egy tepsibe.

Vegyük ki a hûtõbõl a bepácolt oldalast, alaposan csepegtessük le, majd papírtörlõvel itassuk le a nedvességet. 

Ezután alaposan forgassuk bele a mézes-mustáros csípõs mázba, tegyük bele a tepsiben lévõ zsírba, majd öntsük alá a vizet, és alufóliával fedjük le.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten két óra alatt pároljuk puhára.

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, tegyük vissza a sütõbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön)

Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé.

Én vékonyan lekarikáztam a krumplit, majd a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sütöttem meg.

Tálaláskor a sült oldalast ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/09/t...

sponsored links

Keres?s