Tejbegríz palacsinta ricottahabbal, földieperrel
sponsored links
Egy kezemen is meg tudom számolni, hányszor fõztem tejbegrízt: 2-szer. :D Elõször poharas desszertnek készült, egy másik alkalommal ? évekkel késõbb ? pedig sütemény krémje lett belõle. Csak úgy magában, azaz mint sima tejbegrízt gyerekkoromban ettem utoljára. Valahogy sosem rajongtam érte, fõleg azok után, hogy elõtte már találkoztam a tejberizzsel. Az bezzeg elsõre szerelem lett, úgyhogy a tejbedarának ezek után már nem volt sok esélye labdába rúgni.
A napokban valahogy mégis eszembe jutott, de megint nem azért, hogy magában egyem. :D Sõt igazából az alábbi édességet elõször tejberizzsel képzeltem el, mert azzal egyszer már mûködött, de utóbb kitaláltam, hogy miért ne sikerülhetne tejbegrízzel is. Az elképzelést tett követte, és 1 órával késõbb már ott sorakoztak a kis grízpalacsinták a tányéron. :D Már csak fel kellett dobni valamivel, ami eperszezon lévén mi más is lehetett volna, mint földieper. :) Csak gyümölccsel azonban túl ?száraznak? éreztem, ezért készítettem hozzá egy kis ricottahabot, ha már az utóbbi idõben olyan klasszul egymásra találtunk, én meg a ricotta. :) Így lett kerek egész ez a kerek desszert. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt palacsintásítani a tejbegrízt. :) Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, és legalább nem kell bekapcsolni hozzá a sütõt. :)
A napokban valahogy mégis eszembe jutott, de megint nem azért, hogy magában egyem. :D Sõt igazából az alábbi édességet elõször tejberizzsel képzeltem el, mert azzal egyszer már mûködött, de utóbb kitaláltam, hogy miért ne sikerülhetne tejbegrízzel is. Az elképzelést tett követte, és 1 órával késõbb már ott sorakoztak a kis grízpalacsinták a tányéron. :D Már csak fel kellett dobni valamivel, ami eperszezon lévén mi más is lehetett volna, mint földieper. :) Csak gyümölccsel azonban túl ?száraznak? éreztem, ezért készítettem hozzá egy kis ricottahabot, ha már az utóbbi idõben olyan klasszul egymásra találtunk, én meg a ricotta. :) Így lett kerek egész ez a kerek desszert. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt palacsintásítani a tejbegrízt. :) Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, és legalább nem kell bekapcsolni hozzá a sütõt. :)
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
Tejbegríz palacsintához:
5 dl tej
8 dkg búzadara
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 kis kezeletlen citrom reszelt héja
egy kis csipet só
3 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg finomliszt
2-3 ek. napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez
Ricottahabhoz:
15 dkg krémes ricotta
1,5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
1 dkg vaníliás porcukor
? cs. zselatin fix por
Továbbá:
4-5 szem földieper/palacsinta
citromfû- vagy mentalevélkék
elkészítés:
- A tejet felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és kis lángon, kevergetve sûrûre fõzzük.
- Elzárjuk alatta a lángot, és belevegyítjük a cukrot, a sót, a puha vajat, valamint a citromhéjat. Langyosra hûtjük.
- A ricottát összekeverjük a kétféle porcukorral, majd hozzáforgatjuk a zselatin fix porral kemény habbá vert tejszínt. A habot sima csöves habzsákba töltjük és hûtõbe tesszük fél órára.
- A megtisztított földiepret felkarikázzuk vagy félbe-/negyedbe vágjuk, esetleg felkockázzuk és félretesszük.
- A grízmasszához hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
- A tésztából evõkanállal kis halmokat teszünk a serpenyõben felhevített olajra, a kanál hátával kb. 10 cm átmérõjû kör alakúra formázzuk, és kis-közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a palacsintákat. Papírtörlõre szedjük és hûlni hagyjuk.
- A palacsintákra csigavonalban rányomjuk a habot, és elosztjuk rajta a feldarabolt epret. Citromfû- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
(Ha az eper nem elég édes, közvetlenül tálalás elõtt meghintjük porcukorral.)
Tipp:
Ricotta helyett mascarponét is használhatunk.
Tarkedli sütõben is készíthetjük, úgy még formásabbak lesznek.
Egyszerûbben is kivitelezhetjük, ha nem készítünk hozzá ricottahabot, és az epret közvetlenül a még meleg grízpalacsintákra halmozzuk. Porcukorral hintve tálaljuk.
Ricotta helyett mascarponét is használhatunk.
Tarkedli sütõben is készíthetjük, úgy még formásabbak lesznek.
Egyszerûbben is kivitelezhetjük, ha nem készítünk hozzá ricottahabot, és az epret közvetlenül a még meleg grízpalacsintákra halmozzuk. Porcukorral hintve tálaljuk.