Tejbegríz palacsinta ricottahabbal, földieperrel

2018-06-01

sponsored links







Egy kezemen is meg tudom számolni, hányszor fõztem tejbegrízt: 2-szer. :D Elõször poharas desszertnek készült, egy másik alkalommal ? évekkel késõbb ? pedig sütemény krémje lett belõle. Csak úgy magában, azaz mint sima tejbegrízt gyerekkoromban ettem utoljára. Valahogy sosem rajongtam érte, fõleg azok után, hogy elõtte már találkoztam a tejberizzsel. Az bezzeg elsõre szerelem lett, úgyhogy a tejbedarának ezek után már nem volt sok esélye labdába rúgni.
A napokban valahogy mégis eszembe jutott, de megint nem azért, hogy magában egyem. :D Sõt igazából az alábbi édességet elõször tejberizzsel képzeltem el, mert azzal egyszer már mûködött, de utóbb kitaláltam, hogy miért ne sikerülhetne tejbegrízzel is. Az elképzelést tett követte, és 1 órával késõbb már ott sorakoztak a kis grízpalacsinták a tányéron. :D Már csak fel kellett dobni valamivel, ami eperszezon lévén mi más is lehetett volna, mint földieper. :) Csak gyümölccsel azonban túl ?száraznak? éreztem, ezért készítettem hozzá egy kis ricottahabot, ha már az utóbbi idõben olyan klasszul egymásra találtunk, én meg a ricotta. :) Így lett kerek egész ez a kerek desszert. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt palacsintásítani a tejbegrízt. :) Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, és legalább nem kell bekapcsolni hozzá a sütõt. :)






Hozzávalók 10-12 darabhoz:

Tejbegríz palacsintához:
5 dl tej
8 dkg búzadara
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 kis kezeletlen citrom reszelt héja
egy kis csipet só
3 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg finomliszt
2-3 ek. napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez

Ricottahabhoz:
15 dkg krémes ricotta
1,5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
1 dkg vaníliás porcukor
? cs. zselatin fix por

Továbbá:
4-5 szem földieper/palacsinta
citromfû- vagy mentalevélkék

elkészítés:

  1. A tejet felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és kis lángon, kevergetve sûrûre fõzzük.
  2. Elzárjuk alatta a lángot, és belevegyítjük a cukrot, a sót, a puha vajat, valamint a citromhéjat. Langyosra hûtjük.
  3. A ricottát összekeverjük a kétféle porcukorral, majd hozzáforgatjuk a zselatin fix porral kemény habbá vert tejszínt. A habot sima csöves habzsákba töltjük és hûtõbe tesszük fél órára.
  4. A megtisztított földiepret felkarikázzuk vagy félbe-/negyedbe vágjuk, esetleg felkockázzuk és félretesszük.
  5. A grízmasszához hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
  6. A tésztából evõkanállal kis halmokat teszünk a serpenyõben felhevített olajra, a kanál hátával kb. 10 cm átmérõjû kör alakúra formázzuk, és kis-közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a palacsintákat. Papírtörlõre szedjük és hûlni hagyjuk.
  7. A palacsintákra csigavonalban rányomjuk a habot, és elosztjuk rajta a feldarabolt epret. Citromfû- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
    (Ha az eper nem elég édes, közvetlenül tálalás elõtt meghintjük porcukorral.)
Tipp:
Ricotta helyett mascarponét is használhatunk.
Tarkedli sütõben is készíthetjük, úgy még formásabbak lesznek.
Egyszerûbben is kivitelezhetjük, ha nem készítünk hozzá ricottahabot, és az epret közvetlenül a még meleg grízpalacsintákra halmozzuk. Porcukorral hintve tálaljuk.











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/06/tejbe...

sponsored links

Keres?s