Tegyünk rendet a köretek között! ? bulgur, kuszkusz, köles
sponsored links
Ha 20 évvel ezelõtt a hús mellé való köretekrõl volt szó, akkor kb. két dolgot tudtunk említeni, krumpli és rizs (sõt: rizsa! :D). Most, ha véginézünk a boltok polcain, sok egyéb dolgot is találhatunk: kuszkusz, bulgur, köles? Ezek nem újhullámos dolgok, nagyon is hagyományosak, de valamiért kiszorultak egy idõre az étrendekbõl és így az üzletekbõl is. De melyik mibõl van? Mire használjuk? Hogyan készítsük el? Errõl fogok most rizsázni? ööö mesélni.
Bulgur
A bulgur tulajdonképpen tört búza, ?török rizsnek? is nevezik. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.
Az elõzetesen párolás miatt alig kell fõzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Egy pohár bulgurt öntsünk le 2 pohár forró vízzel, fedjük le 20 percre, majd sózzuk.
Többféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekbõl álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Elõbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, fõtt ételek alapanyaga és fasírtot is készítenek vele, belõle.
A bulgur gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
Kuszkusz
A kuszkusz hántolt õröletlen, vagy durvára õrölt durumbúzából készült, berber eredetû étel.
Durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elõ, a meggõzölt darát kézzel sodorgatták aprócska gombócokká, aztán meghempergették lisztben és szétterítve szárították meg, hogy pergõs maradjon. Nálunk leginkább elõgõzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az ?eredeti?. Nagy elõnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret ? akár egyszerre nagyon sok.
1 pohár kuszkuszhoz adjunk kb. másfél pohár forró vizet, fedjük le és 10 perc múlva kész.
Egészségünk szempontjából a durumbúzának van jelentõsége, hiszen ennek kémiai szerkezete a benne található szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi, így a kuszkusz alkalmazható a kiegyensúlyozott, a testsúlycsökkentõ és akár a cukorbeteg étrendben is.
Köles
A köles egy nagyra növõ fûféle.
Rengeteg pozitív hatása van: könnyen emészthetõ, magas rosttartalma megtisztítja a beleket a salaktól. Erõs lúgosító hatású, alacsony kalóríatartalma ellenére gyorsan eltelít, így fogyókúrázóknak is megfelelõ köretféleség. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is, B-vitaminban gazdag. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bõrt, erõsíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy jó adag boldogsághormon is. Gazdag fehérjeforrás, így a vegetáriánusoknak is ideális táplálék. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek azonban nem ajánlott, mivel glikémiás indexe magas.
Nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Háromszoros mennyiségû vízzel 15-20 percig fõzzük.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. A cikkben szereplõ termékeket, a bulgurt, kuszkuszt és kölest megrendelheted a linkekre kattintva.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!