Te disznó, knédlivel vagy a legjobb!

2011-09-29

sponsored links

Legalább egy tucat prágai roadmovie-s hosszúhétvégével és fél tucat szlovákiai sítáborral a hátam mögött nem volt kérdés, hogy elõbb-utóbb a knédli is felkerül a TOPlisztre. Pedig az elsõ találkozások (talán ?87-88-ban Prágában a szülõkkel és a Dacia 1300-al az akkori Grand Hotelben) igen fagyosak voltak. Tátott szájjal néztem e csehszlovák találmányra: vizes kenyér, héj nélkül, köretként? Miféle újrahasznosítása ez a finom ropogós fehérkenyérnek, milyen aberráltnak kell lenni ahhoz, hogy ezt adják a szaftos hús mellé. Hát hol a nokedli? A sajátos csehszlovák ízlésvilág egyébként az élet más területein is nyomon követhetõ és ez a KGST piac romba dõlésével az elmúlt 20 évben mit sem változott. De azért azt a knédlit nagyon eltalálták: egyszerûen nem tudok elképzelni megfelelõbb köretet egy szaftos pecsenyelében úszkáló disznó és egy savanykás-édeskés-köménymagos párolt káposzta mellé, hogy a sörrõl már ne is beszéljünk. A knédli ugyanis a tökéletes kísérõ mindezekhez: semleges ízû, nagy nedvszívó képességû, és könnyed (kivéve a krumplis knédlit). Csendesen megbújik a harsány disznó és a pikáns káposzta mellett, holott nélküle azok sehol sem tartanának. Nincs mese, ez az étel ki van találva.

Az alábbi recept apropóját az adta, hogy egy budai étterem receptversenyén ez a recept nyerte el legjobban a zsûri tetszését, így most ezt osztom meg örömmel a nyájas blogolvasókkal. Habár ez pont nem a párolt lilakáposztás verzió, azért a knédli helye itt is megkérdõjelezhetetlen. 

Egészben sült sertésdió knédlivel

 Aki megírja, hogy mi hiányzik a képrõl, azt törzsolvasóvá fogadom.

A húshoz: ...


Folytats a blogon ... topliszt.blog.hu/2011/09/29/te_diszno...

sponsored links

Keres?s