Tavaszváró leves
sponsored links
Már érzem a tavasz illatát, de a szelét biztosan, úgy fúj napok óta. Rövidülnek az éjszakák, korábban pirkad, így mi is hamarabb kelünk. Abi legalábbis bõ egy órával kevesebbet alszik, szeretné kiélvezni a nap minden percét. A hétköznapi ebédek során a levesek és fõleg krémes zöldséglevesek vannak terítéken. Nem is igazán a benne lévõ tejszín miatt krémesek (mert azt ritkábban használok), hanem mert annyi zöldséggel készítem, hogy jó sûrû legyen. Szinte fõzelék ez már, rántás nélkül.
Írországban persze a fõzelék ismeretlen fogalom, fordítása sincs. Helyette itt vannak a levesek, szinte minden pub-ban, étteremben a napi menü részét képezik. Ír szóda kenyérrel vagy más fajta finom pékáruval és finom vajjal megkenve az igazán finom.
Korábban alkalmam volt bepillantást nyerni egy-egy étterem/kávézó kulisszái mögé. Azóta nem ér meglepetés mi kerül a tányéromra. Sokszor sajnos olyan alapanyaggal fõznek, amit az ember otthon nem szívesen használ, vagy teljesen megpróbál mellõzni. Nem egy sztárszakács képe díszeleg a különbözõ leveskockák dobozán. Miért ne lehetne leveskocka nélkül levest fõzni, hiszen régen nem is létezett!?
Az általam készített leveseknek kitûnõ alapot adnak az organikus vagy bio leveskockák, illetve a natúr vega-mix fûszerkeverék. Ez itt persze nem a reklám helye, de egy kis odafigyeléssel könnyen helyettesíthetõek azok az átkozott kockák. Tavaszi nagytakarítást nem csak a nappaliban, hanem a konyhában is érdemes végezni. Szelektáljuk a lejárt ételeket, fûszereket és kukába a leveskockákkal!:-)
A mai napra szánt levesbe mindent beletettem, amit otthon találtam. Feltétnek pedig fõtt tojást fõztem. Ez egy igazán bababarát menü, így aztán együtt ebédeltük Abival.
Hozzávalók egy nagy lábashoz ...