Tavaszi zöldségleves medvehagymás csirkemell galuskával
sponsored links
Hála az égnek, végre itt a tavasz és vele együtt, sokak nagy kedvence a medvehagyma is. Nálam is készül egy-két étel, amit finomabbá, különlegesebbé teszek vele. Nagyon szeretem a zöld fûszernövények friss zamatát, elõszeretettel használom is õket, mivel sokkal finomabbak és intenzívebb az ízük, mint a szárított változatuknak és az ételeknek nagyon finom ízt adnak.
Ezt az egyszerû, mégis nagyon ízletes, gyorsan elkészíthetõ levest, azzal tettem különlegessé, hogy nem egyszerûen kockára vágva tettem hozzá a csirkehúst, mint egy raguleveshez, hanem egy régebbi receptem alapján, a sonkás vajgaluska mintájára, a húsból készítettem a levesbetétet és azt ízesítettem medvehagymával.
Nagyon tetszett és ízlett a családnak, szeretik, hogy változatosan készítem az ételeket és mindig tartogatok számukra valami meglepetést, egy-egy új étellel.
Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csirkemell filé
5-6 db medvehagyma levél
3 csapott evõkanál búzadara
1 tojás
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg gomba
1 kisebb darab cukkini
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller (negyed)
1 kis fej karalábé
2 dkg kacsazsír
1 mokkáskanál õrölt kömény
só, bors
1,2-1,5 dl víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombának a héját nem kell lehúzni, elég ha kefével alaposan megsikáljuk és jól leöblítjük. A répákat felkarikázzuk, a többi zöldséget pedig, nagyjából egyforma méretû kockákra vágjuk.
A galuskához a csirkemell filét késes aprítóban megdaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk a vöröshagyma felével. Tálba téve hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, az aprított medvehagymát és a búzadarát. Egy nagyobb csipet sót és néhány tekerésnyi friss borsot is adunk hozzá, majd az egészet jól összekeverjük és 15 percig hagyjuk pihenni.
Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskával
Egy fazékba tesszük a kacsazsírt, megdinszteljük benne a hagyma másik felét apróra vágva. Beletesszük a zöldségeket és néhányszor átforgatva, megpirítjuk a hagymás zsíron, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az õrölt köményt, majd felengedjük vízzel, és addig fõzzük fedõ alatt, amíg a galuska pihen.
Miután letelt a galuska massza pihenõideje, két evõkanál között, amiket elõtte belemártunk a forró levesbe, megformázzuk a csirkemell galuskákat és beletesszük a levesbe, majd addig fõzzük, míg a galuskák és a zöldségek is teljesen átfõnek. Ez körülbelül 15-20 perc, fedõ alatt.
Megkóstoljuk és ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal, majd tálaljuk a kész levest.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Temesvári sertésragu "reform" galuskával
Húsvét ? Báránytekercs medvehagymás juhtúróval töltve, tejes puliszkával
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Gyors vacsora maradékból ? avagy, a galuska (nokedli) utóélete ? Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
Ezt az egyszerû, mégis nagyon ízletes, gyorsan elkészíthetõ levest, azzal tettem különlegessé, hogy nem egyszerûen kockára vágva tettem hozzá a csirkehúst, mint egy raguleveshez, hanem egy régebbi receptem alapján, a sonkás vajgaluska mintájára, a húsból készítettem a levesbetétet és azt ízesítettem medvehagymával.
Nagyon tetszett és ízlett a családnak, szeretik, hogy változatosan készítem az ételeket és mindig tartogatok számukra valami meglepetést, egy-egy új étellel.
Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csirkemell filé
5-6 db medvehagyma levél
3 csapott evõkanál búzadara
1 tojás
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg gomba
1 kisebb darab cukkini
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller (negyed)
1 kis fej karalábé
2 dkg kacsazsír
1 mokkáskanál õrölt kömény
só, bors
1,2-1,5 dl víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombának a héját nem kell lehúzni, elég ha kefével alaposan megsikáljuk és jól leöblítjük. A répákat felkarikázzuk, a többi zöldséget pedig, nagyjából egyforma méretû kockákra vágjuk.
A galuskához a csirkemell filét késes aprítóban megdaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk a vöröshagyma felével. Tálba téve hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, az aprított medvehagymát és a búzadarát. Egy nagyobb csipet sót és néhány tekerésnyi friss borsot is adunk hozzá, majd az egészet jól összekeverjük és 15 percig hagyjuk pihenni.
Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskával
Egy fazékba tesszük a kacsazsírt, megdinszteljük benne a hagyma másik felét apróra vágva. Beletesszük a zöldségeket és néhányszor átforgatva, megpirítjuk a hagymás zsíron, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az õrölt köményt, majd felengedjük vízzel, és addig fõzzük fedõ alatt, amíg a galuska pihen.
Miután letelt a galuska massza pihenõideje, két evõkanál között, amiket elõtte belemártunk a forró levesbe, megformázzuk a csirkemell galuskákat és beletesszük a levesbe, majd addig fõzzük, míg a galuskák és a zöldségek is teljesen átfõnek. Ez körülbelül 15-20 perc, fedõ alatt.
Megkóstoljuk és ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal, majd tálaljuk a kész levest.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Temesvári sertésragu "reform" galuskával
Húsvét ? Báránytekercs medvehagymás juhtúróval töltve, tejes puliszkával
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Gyors vacsora maradékból ? avagy, a galuska (nokedli) utóélete ? Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással