Tavaszi zöldborsóleves vajgaluskával.
sponsored links
Végre friss zöldborsó, amit nagyon szeretünk. Fõzök én levest egész évben borsóból, de a mirelit meg sem közelíti az újat. Ebben a levesben minden zöld új, friss. Vajgaluskát levesbetétként pedig többnyire csak a borsólevesbe készítek - meg esetleg a fejtett bablevesbe.
Hozzávalók: 6-8 adag
6 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, egy kisebb zellergumó, 4 szál újhagyma, 2 gerezd új fokhagyma, 50 dkg zöldborsó, fél csokor petrezselyem, zeller zöldje, só, bors, egy tk. pirospaprika, 2 dkg liszt, fél deci olaj
Vajgaluska
1 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, (vagy amennyit felvesz a tojás és a vaj) kevés só
A puha vagy nagyon langyosra olvasztott vajat a felvert tojáshoz adom, beleteszem a lisztet és a sót is, és lazán összedolgozom. Kis kanállal forró vízbe szaggatom, 5 percig fõzöm, leszûröm és kevés vajjal összeforgatom. (Sokan a levesbe szaggatják, mi jobban szeretjük külön, mert mindenki annyit szed belõle amennyit szeret.)
A zöldségeket megpucolom karikára vagy félkarikára, a zöld fûszereket, hagymákat apróra vágom, a borsót kifejtem. Az olaj felében gyengére dinsztelem a hagymát, beleteszem a fokhagymát majd a zöldségeket, zöldborsót, sózom, borsozom és fedõ alatt 10 percig párolom. Felöntöm 2,5 liter vízzel, forrástól számítva puhulásig fõzöm - nem kell sok neki, mert minden hozzávaló gyenge. Közben elkészítem a szintén gyengére, világosra pirított rántást az olaj másik felével és a 2 dk. liszttel, hozzáadom a pirospaprikát, és besûrítem vele a levest, még 5 percig fõzöm, és közben beleteszem az apróra vágott zöld fûszereket is. A vajgaluska a tálaláskor kerül bele.