Tavaszi zöldborsóleves májgaluskával

2018-05-30

sponsored links

Õszintén bevallom, a nagymamámon kívül, annak idején Lajos Mari volt az, akinek hatására (receptjeit utánafõzve, azok mindannyiunk kedvére lettek) rendszeresen fõzni kezdtem. Megismertem a fõzés örömét, illetve megszerettem a konyhai sürgést-forgást, fantáziámat is sikeresen kamatoztattam és ez manapság sem veszített varázsából.
Az évek múlásával még mostanság is elõfordul, ha finom, egyszerû, hazai ételekre vágyom, elõkapom rég bevált receptjeit és nosztalgiázva örülünk a remek ízeknek.
Ez a nem túl bonyolult, nagyon ízletes leves is szerepel a listámon. Annyira tavaszi, hogy ilyenkor mindig muszáj megfõznöm. Ajánlom minden olvasómnak, tegye utánam, öröme lesz benne.
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg sárgarépa
1 köteg újhagyma
1 ek repce(napraforgó)olaj
2 ek vaj
1/2 kg zöldborsó
1 l csirke alaplé
1 zsemle
tej
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg csirkemáj
1 tojás
1 tk majoránna
csokor petrezselyem
1 ek zsemlemorzsa
bors
Megpucoljuk a sárgarépát, újhagymát. Az újhagymát vékony karikákra, a sárgarépát kockákra vágjuk. 1 ek olajat és 1 ek vajat felforrósítunk egy fazékban és megdinszteljük benne az újhagymát. (Kissé meg lehet sózni, úgy hamarabb dinsztelõdik.) Rádobjuk a sárgarépát, zöldborsót, felöntjük az alaplével és félig lefedve, puhára pároljuk. (Ha a zöldborsó mélyhûtött, valamivel késõbb adjuk a leveshez, nehogy péppé fõjön! Annak nem kell annyi fõzési idõ, mint a friss zöldborsónak.)
Elkészítjük a májgaluskát. 
A zsemlét beáztatjuk annyi tejben, hogy jól ellepje. A  hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, illetve a fokhagymát késlappal még pépesre is zúzzuk. A petrezselymet megmossuk, lecsipkedjük a leveleket. A májat folyóvízben lemossuk, konyhapapírral szárazra töröljük, esetleges hártyákat levágjuk róla. A zsemlét kinyomkodjuk.
Egy kisebb serpenyõben 1 ek vajat felforrósítunk és a hagymát és a fokhagymát megpároljuk.
Aprítógépbe rakjuk a májat, a zsemlét, petrezselymet, hagymát, fokhagymát és pépesítjük (esetleg ledaráljuk).
A pépet egy tálba szedjük, hozzákeverjük a tojást, zsemlemorzsát. Majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, 1/2 órára hidegre tesszük.
Egy nagyobb fazékban enyhén sós, bõséges vizet forralunk és két kanállal, ügyesen, galuskákat szaggatunk, úgy, hogy az egyik kanállal kiveszünk a masszából és a másik kanállal az enyhén forrdogáló vízbe lehúzzuk róla.
Mikor az összes galuska feljött a víz tetejére, még további 2-3 percig fõzzük, majd szûrõkanállal átemeljük a levesbe.
A levest szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Folytats a blogon ... https://notburga.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s