Tavaszi vegyes saláta grillezett cukkinivel balzsamecetes sült céklával

2014-05-27

sponsored links

Bevezetõre nem is lesz szükség, a salátának adott név elviszi a post-ot. Megvan a kellõ mennyiségû flekk, cikk letudva. :P

Hétvégén grilleztünk. A húsok mellé került tavaszi vegyes saláta is, mert nagyon meleg volt. Én csak elõkészítettem a dolgokat, bepácoltam a húsokat, a spenótot megfonnyasztottam, a parázskrumplit kacsazsíron ropogósra sütöttem, meg ilyenek, de a férj szívott melózott a legtöbbet. Megnyerte a grillezést az erkélyen. És mivel drága volt a kitekerhetõ árnyékoló ahhoz, hogy alatta sütögessen és lángra kapjon, ácsoroghatott a grillezõ mellett a napon. De volt védõitala az árnyékban, úgyhogy néha a grillre is ránézett. ;)

A saláta jó lett, elfogyott, lesz még ilyen máskor is.

Elõ -és elkészítés: 15 ? 20 perc

tavaszi_vegyes_salata (4)



Hozzávalók:

3 kisebb zsenge sárgarépa

4 zsenge retek

1 kisebb cukkini

2 új cékla

10 vékony szál zöld spárga

2 + 2 ek. olívaolaj

3 ek. balzsamecet

az öntethez:

1 kis pohár natúr joghurt

só, frissen tekert bors

1 kis gerezd fokhagyma

1 ek. olívaolaj

2 ? 3 ek. balzsamecet

1 bõ tk. méz

vagy:

citromlé, olívaolaj, só és bors

Elõször elkészítettem a joghurtos öntetet, amihez a hozzávalókat a joghurthoz kevertem. Hûtõbe tettem pihenni.

A zöldségeket megmostam, a zöld spárga kivételével mindet megpucoltam. A spárgát kb. 1 centis darabokra tördeltem. A cukkiniket kb. fél centi vastagon felszeleteltem, sóztam, és félretettem egy saláta szárítóban, amibe lecsöpöghetett a leve. Addig a céklákat 1×1 centis kockákra vágtam. Egy serpenyõt felhevítettem, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat, majd a cukkinit a közepesnél kicsivel erõsebb lángon, oldalanként pár perc alatt meggrilleztem. Még kissé roppanós maradt. Konyhai papírtörlõre szedtem. Ezután a serpenyõbe öntöttem újabb 2 ek. olívaolajat, majd rádobtam a felkockázott céklát. Enyhén sóztam és erõsebb lángon 2 ? 3 percig hagytam kicsit lepirulni. Közepesre mérsékeltem a lángot, ráöntöttem a balzsamecetet és félpuhára/fogkeményre sütöttem. Zsenge cékla volt, ez sem tartott tovább 3 ? 5 percnél. Konyhai papírtörlõre szedtem. Hagytam hûlni.

Közben vékonyan felkarikáztam a sárgarépát, a retket pedig vékonyan felcsíkoztam. Amikor a cékla és a cukkini is kihûlt, mindent egy nagy tálba szedtem. Öntettel vagy öntet nélkül is isteni volt.

Ha valaki nem szereti nyersen a zöld spárgát, pár perc alatt olívaolajon egy csipet sóval meggrillezheti. Kicsit puhul, de még roppanós marad úgy is.

A facebook-on is ott vagyok.

tavaszi_vegyes_salata (1)

tavaszi_vegyes_salata (6)


Innen is szemezgethettek




karfiolkremleves2
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával


sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával


egyszerû padlizsánkrém balysamecettel
Egyszerû balzsamecetes padlizsánkrém



Zöldség rakottas túróval, sajttal




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/27/tav...

sponsored links

Keres?s