Tavaszi töltött dagadó
sponsored links
Életem elsõ töltött dagadójának sikerén felbuzdulva elkészítettem a következõt, ami egy tavaszi, színes változat lett. Természetesen most sem úsztam meg repedés nélkül, de a család emiatt egyáltalán nem reklamált, mikor a vasárnapi ebéd alkalmával egy kis krumplipüré körettel az asztalra került.
Nagy izgalmamban a töltelékbõl kifelejtettem a betervezett fokhagymát, ezért magát a megtöltött dagadót dörzsöltem be vele. Azt hiszem ez néha mindenkivel elõfordulhat. Így is igazán ízletes lett :-) 9 szelet ujjnyi vastag husi lett belõle, ami úgy gondolom, hogy három felnõtt adagja. Nálunk két felnõtt és két kis étvágyú gyereké.
Hozzávalók 3 fõre:
A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.
A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk és a zöldborsóval együtt éppen roppanósra fõzzük, leszûrjük és hagyjuk lecsöpögni.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, a nyers tojásokat, a zöldborsót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 3 ek zsemlemorzsát is.)
A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, bedörzsöljük fokhagymakrémmel, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.
Egy közepes méretû tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.
Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.
Elõmelegített sütõben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 40 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihûlni és szépen szeletelhetõ.
Nagy izgalmamban a töltelékbõl kifelejtettem a betervezett fokhagymát, ezért magát a megtöltött dagadót dörzsöltem be vele. Azt hiszem ez néha mindenkivel elõfordulhat. Így is igazán ízletes lett :-) 9 szelet ujjnyi vastag husi lett belõle, ami úgy gondolom, hogy három felnõtt adagja. Nálunk két felnõtt és két kis étvágyú gyereké.
Hozzávalók 3 fõre:
? 1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg
? 1 nagy szelet kenyér
? 2 kisebb nyers tojás
? 3 ek zsemlemorzsa, ha szükséges
? 1 kisebb szál sárgarépa
? 5 dkg zöldborsó
? 1 tk só
? 1/3 kk õrölt bors
? 3 ek zsír
? 1 tk házifokhagymakrém
A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk és a zöldborsóval együtt éppen roppanósra fõzzük, leszûrjük és hagyjuk lecsöpögni.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, a nyers tojásokat, a zöldborsót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 3 ek zsemlemorzsát is.)
A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, bedörzsöljük fokhagymakrémmel, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.
Egy közepes méretû tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.
Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.
Elõmelegített sütõben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 40 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihûlni és szépen szeletelhetõ.