Tavaszi töltött dagadó

2014-02-23

sponsored links

Életem elsõ töltött dagadójának sikerén felbuzdulva elkészítettem a következõt, ami egy tavaszi, színes változat lett. Természetesen most sem úsztam meg repedés nélkül, de a család emiatt egyáltalán nem reklamált, mikor a vasárnapi ebéd alkalmával egy kis krumplipüré körettel az asztalra került.
Nagy izgalmamban a töltelékbõl kifelejtettem a betervezett fokhagymát, ezért magát a megtöltött dagadót dörzsöltem be vele. Azt hiszem ez néha mindenkivel elõfordulhat. Így is igazán ízletes lett :-) 9 szelet ujjnyi vastag husi lett belõle, ami úgy gondolom, hogy három felnõtt adagja. Nálunk két felnõtt és két kis étvágyú gyereké.

Hozzávalók 3 fõre:


?         1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg

?         1 nagy szelet kenyér

?         2 kisebb nyers tojás

?         3 ek  zsemlemorzsa, ha szükséges

?         1 kisebb szál sárgarépa

?         5 dkg zöldborsó

?         1 tk só

?         1/3 kk õrölt bors

?         3 ek zsír

?         1 tk házifokhagymakrém

  A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.
A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk és a zöldborsóval együtt éppen roppanósra fõzzük, leszûrjük és hagyjuk lecsöpögni.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, a nyers tojásokat, a zöldborsót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 3 ek zsemlemorzsát is.)
A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, bedörzsöljük fokhagymakrémmel, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.
Egy közepes méretû tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.
Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.
Elõmelegített sütõben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 40 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihûlni és szépen szeletelhetõ.




Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/02/tavas...

sponsored links

Keres?s