Tavaszi sonkagombócleves
sponsored links
Amikor vége az ünnepnek és sok nehéz étel után jól esik egy kis könnyû fogás, akkor jó választás egy zöldséges leves, amibe olyan gombócok kerültek, amikben a megmaradt kis sonka is helyet kap.
A recept megjelent a Kifõztük magazin áprilisi számában.
Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
*1 közepes fej vöröshagyma
*3 evõkanál olaj
*3 nagyobb darab burgonya
*2 szál sárgarépa
*15 dkg zöldborsó
*1 liter húsleves alaplé
*1-2 csipet só
Gombócokhoz:
*10 dkg sonka
*3 nagyobb szelet kenyér bele
*1 kisebb tojás
*2-3 evõkanál zsemlemorzsa
*1 csipet só
*1 csipet õrölt bors
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát nagyobb, a vöröshagymát apróbb kockára vágjuk. Utóbbit egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a zöldségeket. Felengedjük az alap lével, és ízesítjük ízlés szerint sóval. Lefedve addig fõzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a gombócokhoz a kenyereket megmártjuk vízben, kicsavarjuk, és a sonkával együtt ledaráljuk, esetleg késes aprítóban párszor átforgatjuk. Hozzáadjuk a tojást, a fûszereket. Jól összedolgozzuk, egy kevés zsemlemorzsával csökkentjük a ragadósságát. Vizes kézzel egész apró golyókat sodrunk. Bõ, sós vízben pár perc alatt megfõzzük.
A gombócokat tányérba szedve, a meleg levest rámerve kínáljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.