Tavaszi gombaleves
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg gomba, 2 szál zöldhagyma, 3 dkg vaj, só, bors, 2 tojás; a galuskához: 10 dkg krumpli, 1 tojás, 2-3 evõkanál liszt, só; a tálaláshoz: tejföl, csilipehely
Elkészítése: A zöldhagymát meg a gombát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. A vajat felhevítjük, rádobjuk a zöldhagymát meg a gombát és zsírjára sütjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és megfõzzük. A galuskához a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Enyhén sós vízben puhára fõzzük, majd leszûrjük és összetörjük. Hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a felvert tojást és annyi lisztet, hogy galuskatészta sûrûségû masszát kapjunk. Evõkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és megfõzzük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét belefõzzük a levesbe a sárgáját pedig kevés levessel elkavarjuk, hõkiegyenlítjük, majd beöntjük a levesbe. Tálaláskor tejfölt adunk melléje és megszórjuk csilipehellyel.