Tavasz pite
sponsored links
Édesanyám névnapi pitéje volt, de akár nõnapra is elkészülhet ez a finom, illatozó pite.
Az édes, fûszeres tészta pudingos, almás-szilvás tölteléket rejt. A díszítést az alkalom ihlette :-)
Nagyon szeretem ezt a pite tésztát, nagyon jó, rugalmas állagú, könnyen lehet dolgozni vele, szépen formázható, és, a fûszereknek köszönhetõen önmagában is finom. Az egy tojást ki lehet váltani 3-4 hideg vízzel.
A tészta és a töltelék fûszerezése ízlés kérdése, nekünk nagyon bejött az ánizsos tészta és a szerecsendiós, szegfûszeges alma-szilva. Ugyanakkor nagyon finom kakukkfüves, fahéjas szilvával töltve, vagy gyömbéres almával. A tésztához jól illik bármilyen édes tészta fûszer, fahéj, szegfûszeg, kardamon.
Pudingos, almás pite fûszeres tésztával
hozzávalók - tészta
30 dkg liszt
17 dkg vaj
1 tojás
1 kk fahéj
1 csipet õrölt ánizs
1 csipet só
hozzávalók - pudingos töltelék
1 cs vaníliás puding
1 tojás
3,5 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg fehér csokoládé
hozzávalók - gyümölcsös töltelék
4-5 közepes alma
3-4 ringló
4 púpozott ek cukor
2 ek liszt
õrölt szerecsendió, õrölt szegfûszeg
A tésztához összemorzsolom a liszttel a vajat, hozzádolgozom a tojást és a fûszereket. Az összegyúrt tésztát becsomagolom, és hûtõbe teszem, amíg az almás, szilvás töltelékkel foglalkozom.
A gyümölcsöket megmosom, megpucolom, felkockázom. Összekeverem a cukorral, liszttel, fûszerekkel.
A sütõt 200 fokra kapcsolom.
Egy 26 cm- piteforma alját és körben az oldalát kikenem vajjal és megszórom kevéske liszttel.
Elõkészítek egy, a piteformánál kicsit nagyobb, sütõpapírt és nehezéket - én fél kg szemes paszulyt használok, mert nincs sütõgolyóm.
A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztom. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon kinyújtom, akkorára, hogy a piteforma alját és oldalát és befedje. Átemelem a formába és eligazgatom, hogy körben szépen simuljon a forma falához. A túllógó tésztát a sodrófa segítségével legörgetem. A tészta alját villával megszurkálom, rásimítom a sütõpapírt, beleöntöm a nehezéket és 10-12 percre beteszem a forró sütõbe. azaz vaksütést végzek. Mindezt azért, hogy a tészta a töltelék alatt is átsült, finom legyen.
Amíg a pite tészta elõsül, elkészítem a pudingos tölteléket. Ehhez a vanília pudingot, cukrot, tojást, tejet simára keverem, lassú tûzön, kevergetés közben, csomómentesre, sûrûre fõzöm. Leveszem a tûzrõl és hozzádolgozom a felaprított fehér csokoládét.
Az elõsütött pite tésztát kiveszem a sütõbõl. Konyhakesztyûs kézzel (nagyon forró) kiemelem a sütõpapírt nehezékestõl. Tetszés szerint a tésztára simítom a vaníliás tölteléket - most négy cikk csak pudingosnak készült, a többi pudingos-gyümölcsösnek. A pudingra szórom a liszttel, cukorral, fûszerekkel elkevert gyümölcsöt, eligazgatom.
A félretett egyharmad adag tésztát kinyújtom és a kívánt, kigondolt alakban a megtöltött pitére teszem. A tészta elég ahhoz, hogy a pitét teljesen befedje, ha ilyennek sütöm, akkor középen mindenképpen kell egy kis rést vágni, hogy a sütés közben keletkezett gõz eltávozhasson.
Ezt a pitét így készítettem: a tészta felét kinyújtottam, átgörgettem rajta a rácsozót, a tésztát megszórtam egy kis liszttel, majd széthuzigáltam és a töltelékre fektettem. A maradék tésztából virágokat formáztam, a levelekhez egy kis zöld, a szívekhez kevés piros ételfestéket használtam.
A tésztát lekentem vízzel elkevert tojással.
A pitét további 20 percre visszatettem a forró sütõbe. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes egy sütõpapírral letakarni.
A kész pitét a sütõformában hagytam teljesen kihûlni, majd egy nagy tálca segítségével kifordítottam a formából és tálaló tálcára tettem.
Jó étvágyat !
Az édes, fûszeres tészta pudingos, almás-szilvás tölteléket rejt. A díszítést az alkalom ihlette :-)
Nagyon szeretem ezt a pite tésztát, nagyon jó, rugalmas állagú, könnyen lehet dolgozni vele, szépen formázható, és, a fûszereknek köszönhetõen önmagában is finom. Az egy tojást ki lehet váltani 3-4 hideg vízzel.
A tészta és a töltelék fûszerezése ízlés kérdése, nekünk nagyon bejött az ánizsos tészta és a szerecsendiós, szegfûszeges alma-szilva. Ugyanakkor nagyon finom kakukkfüves, fahéjas szilvával töltve, vagy gyömbéres almával. A tésztához jól illik bármilyen édes tészta fûszer, fahéj, szegfûszeg, kardamon.
Pudingos, almás pite fûszeres tésztával
hozzávalók - tészta
30 dkg liszt
17 dkg vaj
1 tojás
1 kk fahéj
1 csipet õrölt ánizs
1 csipet só
hozzávalók - pudingos töltelék
1 cs vaníliás puding
1 tojás
3,5 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg fehér csokoládé
hozzávalók - gyümölcsös töltelék
4-5 közepes alma
3-4 ringló
4 púpozott ek cukor
2 ek liszt
õrölt szerecsendió, õrölt szegfûszeg
A tésztához összemorzsolom a liszttel a vajat, hozzádolgozom a tojást és a fûszereket. Az összegyúrt tésztát becsomagolom, és hûtõbe teszem, amíg az almás, szilvás töltelékkel foglalkozom.
A gyümölcsöket megmosom, megpucolom, felkockázom. Összekeverem a cukorral, liszttel, fûszerekkel.
A sütõt 200 fokra kapcsolom.
Egy 26 cm- piteforma alját és körben az oldalát kikenem vajjal és megszórom kevéske liszttel.
Elõkészítek egy, a piteformánál kicsit nagyobb, sütõpapírt és nehezéket - én fél kg szemes paszulyt használok, mert nincs sütõgolyóm.
A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztom. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon kinyújtom, akkorára, hogy a piteforma alját és oldalát és befedje. Átemelem a formába és eligazgatom, hogy körben szépen simuljon a forma falához. A túllógó tésztát a sodrófa segítségével legörgetem. A tészta alját villával megszurkálom, rásimítom a sütõpapírt, beleöntöm a nehezéket és 10-12 percre beteszem a forró sütõbe. azaz vaksütést végzek. Mindezt azért, hogy a tészta a töltelék alatt is átsült, finom legyen.
Amíg a pite tészta elõsül, elkészítem a pudingos tölteléket. Ehhez a vanília pudingot, cukrot, tojást, tejet simára keverem, lassú tûzön, kevergetés közben, csomómentesre, sûrûre fõzöm. Leveszem a tûzrõl és hozzádolgozom a felaprított fehér csokoládét.
Az elõsütött pite tésztát kiveszem a sütõbõl. Konyhakesztyûs kézzel (nagyon forró) kiemelem a sütõpapírt nehezékestõl. Tetszés szerint a tésztára simítom a vaníliás tölteléket - most négy cikk csak pudingosnak készült, a többi pudingos-gyümölcsösnek. A pudingra szórom a liszttel, cukorral, fûszerekkel elkevert gyümölcsöt, eligazgatom.
A félretett egyharmad adag tésztát kinyújtom és a kívánt, kigondolt alakban a megtöltött pitére teszem. A tészta elég ahhoz, hogy a pitét teljesen befedje, ha ilyennek sütöm, akkor középen mindenképpen kell egy kis rést vágni, hogy a sütés közben keletkezett gõz eltávozhasson.
Ezt a pitét így készítettem: a tészta felét kinyújtottam, átgörgettem rajta a rácsozót, a tésztát megszórtam egy kis liszttel, majd széthuzigáltam és a töltelékre fektettem. A maradék tésztából virágokat formáztam, a levelekhez egy kis zöld, a szívekhez kevés piros ételfestéket használtam.
A tésztát lekentem vízzel elkevert tojással.
A pitét további 20 percre visszatettem a forró sütõbe. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes egy sütõpapírral letakarni.
A kész pitét a sütõformában hagytam teljesen kihûlni, majd egy nagy tálca segítségével kifordítottam a formából és tálaló tálcára tettem.
Jó étvágyat !