Tavasz a Központ Bisztróban
sponsored links
Volt nem is olyan rég egy jó kis hentes a Szent István tér elején, ahol kiváló volt a sült kolbász. De ahogy az lenni szokott, az idõ múlik, átadja helyét valami másnak. Hogy jobbnak-e vagy sem, ezt mindenkinek magának kell majd utólag eldönteni, de, hogy üresen nem marad üzlet, ez nagyjából törvényszerû. Ezen a helyen nyitotta meg kapuit tavaly a Központ Bisztró.
Helyes, hangulatos kis hely, ami végre nem a belvárosban van. S ehhez mérten a konyhája is másmilyen. Háziasabb, érthetõbb, lényegében egyszerûbb, a szó szebbik értelmezésében. Két közismert séf adja egymásnak a mindennapokban a fakanalat, Petrovszki Norbert, akinek többek között Nicolas Delgado mellett volt szerencséje dolgozni a Costesben, valamint Gál Zsolt, akit leginkább, a legutóbbi munkahelyérõl, a Rosinanteból ismerhet az étteremkedvelõ közönség.
Nem is menne ez másképp, hiszen a konyha reggeltõl estig üzemel. Reggelivel várják napkezdéskor a betérõ vendéget, majd délben menü és a la carte egyaránt választható, este pedig vagy egy jó hamburgerrel, vagy pedig szintén a la carte-ból kiszemelt fogással lehet zárni a napot. S persze egy rakat vegetáriánus, gluténmentes, vagy igény szerint gluténmentesen elkészíthetõ verziókkal.
S mindehhez kézmûves sör vagy szintén kézmûves bor dukál. Minden hónapban másmilyen. Ám aki a napot igyekszik csak este némi alkoholba fojtani, kezdhet akár egy egyedi limonádéval, jelen esetben ibolyával.
Aztán jöhetnek a fogások, a szezonnak pont megfelelõen. Nem is kell talán említeni, de most a tavaszi szín - és ízáradaton a lehetõség. Az alapanyagok hazaiak, s minden fogásban van egy kis csavar. Kezdjük hát!
Kellemes a választék levesekbõl és különbözõ elõételekbõl 1.190 és 2.250 Ft között, leveseknél ez 690-790 Ft közé szorul. Gyorsan megakad a szemem a Forró marhavelõn konfitált fokhagymával. Több mint jól hangzik, az elvárások nagyok.
Pompás tálalás, kellemes ízek. Jó végre ezeket a fogásokat látni, végre kezdünk olyan alapanyagokat használni, amelyek eddig nem volt igazán jellemzõ az éttermekre. Tetszik a házias ízvilág, régi, gyerekkori ebédekre emlékezem, ahogy falom befelé a velõt és a pirítóst. Na, akkor persze konfitált fokhagyma nem volt, de most boldogan majszolom azt is, hiszen jól megy a fogáshoz.
Kóstolótársaimmal nem nyugszunk, a két remek séftõl csak kikönyörgünk egy kis leveskóstolót, hiszen a Bazsalikomos cukkini krémleves sajthabbal és roppanccsal pont annyira izgalmasnak ígérkezik, mint a Hûs eperleves citromfüves spárgával. Most talán az elsõ emlékezetesebb volt, mint a második. De azért nincs okunk panaszra.
Fõételnek nálam egyértelmû a Bélszín steak házi tökmagkrémmel, mozaikos burgonyával. Az árak itt is elfogadhatóak, 1.190-3.990 Ft-ba beleférünk. A bélszín egy örök teszt nálam, akár csak a sült kacsamell. Aki számomra jól elkészíti, az megérdemli az elismerésem. A bélszín korrekt, a tökmagkrém viszont ebben a fogásban mindent visz. Páratlan ízû, és tökéletesen illik a bélszínhez. Most egy kicsit háttérbe szorul a mozaikos burgonya, önhibáján kívül.. Hiába az ötletes zöldségvarázs benne, a tökmagkrém eltereli róla a figyelmet. Pedig finom. A fotóról sajnos pont a tökmagkrém hiányzik.
Nem gyõzök elég hálás lenni kóstolótársaimnak, akikkel elõszeretettel mászhatunk bele egymás tányérjába. Ezért lehetõségem nyílik megkóstolni a Mangalica karaj pankóbundában, zelleres burgonyasalátával elnevezésû kompozíciót, ahol a mangalica karaj elviszi a pálmát az egész ebédben. Tökéletes textúrájú, pont jól elkészített hússzelet kínálja magát...na, nem sokáig, mert szempillantás alatt kivégezzük. Azt kell, hogy mondjam, ezt a fogást mindenkinek ki kell próbálnia, minden körülmények között.
Desszertre bármilyen szomorú is, már nem jut hely. Úgy jól lakunk, hogy az utolsó korty Ebner pincészeti Pinot Noir is már alig akar lecsúszni.
Boldogan szürcsölgetjük a feketénket a kiadós ebéd után, s vígan állapítjuk meg, a belvároson kívül is elindult valami. Igaz, egy fecske nem csinál tavaszt, ahogy azt tudjuk is, de most figyelje a sok-sok többi fecske, itt az élõ példa, hogy lehet korrekt minõségû, normális mennyiségû, igényes tálalású és megfizethetõ árú fogásokat asztalra tenni, hiszen közönség van rá. A Központ Bisztró erre a legjobb példa a Szent István tér 1. szám alatt, hiszen náluk minden estés a telt ház.
Bõvebb információk az étteremrõl: http://www.kozpontbisztro.hu/