Tartósított (fermentált) citrom
sponsored links
A tartósított citrom hagyományosan Észak-afrikai, Dél-ázsiai fûszer. (Forrás)
A kockára, negyedekre, felére darabolt, vagy egész citromot sóval és citromlével pácoljuk,
ízlés szerint fûszereket (csillagánizs, fahéj, babérlevél, bors, római kömény, stb.) adunk hozzá.
Szobahõmérsékleten fermentáljuk, utána hûtõben vagy hideg kamrában évekig eláll.
A technika egyszerû: a megtisztított be(vagy fel)vagdosott citromokat megszórjuk sóval,
egy üvegbe vagy csuporba nyomkodjuk, majd feltöltjük préselt citromlével.
Néhány hét és élvezhetjük.
Az íze intenzíven citromos, sós, enyhén savanykás.
Adhatjuk salátákhoz, rizs és tészta ételekhez, szószokhoz,
készíthetünk vele pl. vinaigrette-t.
Amiben biztosan megtaláljuk: az algériai kuszkusz ételekben, indiai curryben,
tunéziai csicseriborsó pörköltben, a híres marokkói csirke tagine-ben.
Hozzávalók
citrom, só és türelem :)
kezeletlen héjú vagy bio citrom
tiszta finomítatlan tengeri só (citromonként 1 teáskanál + 1 ek)
ízlés szerint fûszerek (nálam most fûszer nélkül)
+
jól záródó, kifõzött üveg
Menete
- A citromokat alaposan megmostam, a két végüket levágtam, majd feldaraboltam.
- Az üvegbe rétegeztem: egy sor citrom, majd megszórtam a sóval.
(Legyünk nagyvonalúak!)
- Mikor tele lett az üveg alaposan lenyomkodtam, majd szórtam még rá sót.
- Két citrom levét kipréseltem, majd magostól a sós citromokra öntöttem.
(Lehet, hogy több kell, a lényeg, hogy ellepje!)
- Lezártam az üveget szorosan.
Leterítettem egy konyharuhával és hûvösre (a kamrába) tettem.
Az érlelési ideje ~1 hónap, de idõvel még jobb lesz.
Eltartható 6 hónapig vagy tovább :)
Használjuk mindenbe amibe illik a citrom.