Tartiflette Savoyarde
sponsored links
Londonban volt egy Food street fesztivál annak idején, ott ettünk ilyen Tartiflettet, annyira ízlett, hogy ott helyben megérdeklõdtem a receptet, s azóta is készültem kipróbálni, végre eljött ennek is az ideje. Még itt Hollandiában sem olyan könnyû hozzájutni a reblochon sajthoz, ami a lelkét adja ennek az ételnek. A reblochon sajt és a tartiflette elválaszthatatlan egymástól.A reblochon sajt története visszanyúlik a 14. századba, amikor is a francia parasztok, az ellenõrök jelenlétében nem fejték ki az összes tejet, hogy kevesebbet kelljen adózniuk utána, majd késõbb kifejték, ez a tej pedig zsírosabb, vastagabb volt, ebbõl készítették a sajtot, re - blocher szó ezt a másodfejést jelenti. A reblochon sajt egy enyhén sós, diós ízû lágy sajt, a színe narancssárgás.
A tartiflettét igazából a sajt készítõi találták ki a 20 század végén a hanyatlásnak induló sajt fogyasztásának fellendítésére, de hamarosan Savoja vidékének jelképe lett. A lakosság az éttermekbõl ismerte meg, de hamarosan közkedvelt lett. Maga a tartiflette szó a szavojai tartiflâ (Provenceban tartifle) szóból eredeztethetõ, mely krumplit jelent.
Nekünk nagy kedvencünk lett, reblochon sajt hiányában más, hasonló lágy sajtból is elkészíthetõ, amilyen a Camambert vagy a Brie.
Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg krumpli, 20 dkg füstölt bacon, 2 nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma, 50 dkg reblochon sajt, 6 evõkanél tejszín, 1,5 dl tej, 1 dl fehérbor, vaj, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, négybe vágjuk, enyhén sós vízben majdnem puhára fõzzük, leszûrjük, hagyjuk kihûlni, kockára vágjuk. A hagymát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk. A bacont kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a hagymához adjuk, ráöntjük a fehérbort, hagyjuk elpárologni. A reblochon sajtot nagyobb kockákra vágjuk. A krumplit elkeverjük a sült hagymával, baconnal, a reblochon sajt felével, sózzuk, borsozzuk, egy hõálló tálba simítjuk, megöntözzük a tejjel, a tejszínnel, befödjük a maradék reblochon sajttal. 200 fokra elõmelegített sütõben kb 20 - 25 perc alatt megsütjük, míg a sajt megpirul, kissé bugyborékolni kezd.
Megjegyzés: Savanyú uborkával, salátával, fehérborral tálaljuk.
A tartiflettét igazából a sajt készítõi találták ki a 20 század végén a hanyatlásnak induló sajt fogyasztásának fellendítésére, de hamarosan Savoja vidékének jelképe lett. A lakosság az éttermekbõl ismerte meg, de hamarosan közkedvelt lett. Maga a tartiflette szó a szavojai tartiflâ (Provenceban tartifle) szóból eredeztethetõ, mely krumplit jelent.
Nekünk nagy kedvencünk lett, reblochon sajt hiányában más, hasonló lágy sajtból is elkészíthetõ, amilyen a Camambert vagy a Brie.
Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg krumpli, 20 dkg füstölt bacon, 2 nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma, 50 dkg reblochon sajt, 6 evõkanél tejszín, 1,5 dl tej, 1 dl fehérbor, vaj, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, négybe vágjuk, enyhén sós vízben majdnem puhára fõzzük, leszûrjük, hagyjuk kihûlni, kockára vágjuk. A hagymát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk. A bacont kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a hagymához adjuk, ráöntjük a fehérbort, hagyjuk elpárologni. A reblochon sajtot nagyobb kockákra vágjuk. A krumplit elkeverjük a sült hagymával, baconnal, a reblochon sajt felével, sózzuk, borsozzuk, egy hõálló tálba simítjuk, megöntözzük a tejjel, a tejszínnel, befödjük a maradék reblochon sajttal. 200 fokra elõmelegített sütõben kb 20 - 25 perc alatt megsütjük, míg a sajt megpirul, kissé bugyborékolni kezd.
Megjegyzés: Savanyú uborkával, salátával, fehérborral tálaljuk.