Tartiflette

2013-01-21

sponsored links


Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon, Rhone-Alpes régió Savoya-megyéjében készül, Súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérôje 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejébõl készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethetõ vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésbõl származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségrõl van szó, hanem mesterségesen kreált receptrõl: az ételt a Reblochon sajt készítõi találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepõdtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikátesz- és sajtszaküzletekben azonban igen (pl. Culinaris, Sarki Fûszeres, All in Delicates, Baldaszti's). Esetleg helyettesíthetõ más, hasonló karakterû sajttal (tehát mosott kérgû, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggio-val, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó minõségû, hazai kézmûves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg, persze jó sok ropogós, könnyû fehérbort.

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)
Hozzávalók (2-3 nagyétvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve ...

Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2013/01/t...

sponsored links

Keres?s