Tarte au citron és a hidegkezû cukrász

2012-02-11

sponsored links


Az omlós tészták elkészítéséhez érdemes megfontolni a régi mondást, miszerint "a jó cukrász keze hideg, szíve pedig meleg", mert mindent elárul a jó omlós tészta titkáról. Geri még annyival egészítette ki a mondást, hogy a jó cukrász sütõje is meleg, és mit mondjak, ez a srác egy zseni. Ha egyszer szakácskönyvet írok, biztos ellopom tõle ezt a megjegyzést.
Az omlós tészta állaga akkor lesz az igazi, ha nem hagyjuk, hogy a kezünk átmelegítse, és ezáltal elpuhítsa azt, hideg alapanyagokkal és gyorsan kell dolgozni. Szerencsémre - bár lehet, hogy a keringésemrõl nem sok jót árul el - az én kezeim állandóan hidegek, de mióta megtudtam, hogy a cukrász szakmában ez áldás, égi jelként értelmezem a dolgot - engem az Isten is cukrásznak teremtett!
A Tarte au citron tipikus francia desszert, Párizsban jó néhány cukrászdában és pékségben megfordultunk, és gyakorlatilag mindenhol találkoztunk vele. Amikor néhány nap után már untuk az egyébként semmihez sem hasonlíthatóan remek párizsi croissant-t, ráfanyalodtunk a reggeli kávénk mellé egy szelet citromtortára is, és a fanyarsága azonnal levett a lábamról.
A hétvégén úgy alakult, hogy Gerivel mindketten influenzával, vagy meghûléssel, vagy tudomisén mivel feküdtünk itthon, és irdatlan sütésvágy tört rám, viszont semmi nem volt itthon, csak a szokásos alapanyagok (vaj, tejszín, liszt, cukor..stb.), egy doboz mascarpone, amit végül nem használtam fel Geri szülinapi tortájához és citrom, amibõl jó sokat vettünk az ilyenkor kötelezõ citromos teához.

Citromtorta (tarte au citron) - 24 cm-es tortaformához: 
Paté sucrée
125 g finomliszt
csipet só
75 g vaj
fél vaníliarúd kikapargatott belseje
40 g porcukor ...

Folytats a blogon ... www.bebicsirke.hu/2012/02/tarte-au-ci...

sponsored links

Keres?s