Tarte au citron meringuée, azaz habos citromtorta á la Pierre Hermé
sponsored links
A változatosság kedvéért megint Pierre Hermé.... Ki akartam próbálni a karácsonyra kapott karamellizáló pisztolyomat (ne ijesszen el senkit, mert anélkül is meg lehet csinálni), úgyhogy a habos citromtorta, vagyis a tarte au citron meringuée mellett döntöttem. Sütöttem már régebben is, akkor Cyril Lygnac, a franciák Jamie Oliver-je receptje alapján, de ennek sokkal finomabb a tésztája a mandula és a vanília miatt. Ezt e tészta mennyiséget egy 25 cm-es tortaformához ajánlják, de nekem két kisebb formára is elég lett. Igaz, kicsit vékonyabbra nyújtottam, mint 2,5mm. Az eredeti receptben azt a módszert javasolják, hogy amikor az alapot sütjük, a tetejét fedjük le zsírpapírral és szórjunk rá valamilyen nehezéket. Nekem ez a módszer nem jött be, mert a széle már égett, miközben a közepe nyers maradt a zsírpapír alatt. A másik tésztánál egyszerûen kibéleltem a formát, kicsit megszurkáltam villával és tökéletes lett.
A citromkrémnél nincs szükség a hõmérõre, jól látszik, amikor besûrûsödik a krém, de akkor gyorsan le kell venni a tûzrõl. Folyamatosan kevergessük, nagyon gyorsan kihûl. Ha a vaj nem olvad el benne, botmixert is használhatunk.
A habnál nem Pierre Hermé receptjét használtam, hanem az olasz habcsókét, amit egy ribizlitortán ettem elõször. Ez egy lágyabb, forrázott hab és nagyon jól illik a savanykás krémhez. Karamellizálás után betoltam még ...