Tartalmas tart
sponsored links
Nem tudom ki hogy van vele, de én már azért kicsit várom az õszt. Mert ha õsz, akkor jöhetnek a körtés és almás finomságok, amelyektõl olyan illat árad a konyhából, hogy annak is összefut a nyál a szájában aki nem éhes. A friss savanykás almás desszertek a kedvenceink, ezért nálunk ebben az idõszakban elég sok ilyen jellegû süti kerül az asztalra. Nyár végére tehát jó néhány ötlet várakozik már a tarsolyomban megvalósításra várva. Hétvégén egy mandulás-almás tart-al örvendeztettem meg a családot, amelynek most veletek is megosztom a receptjét. Ha pedig beindult a fantáziátok a témában, akkor válogassatok kedvetekre az alábbi receptjeim közül.
Mandula-alma tart
Hozzávalók:
a tésztához:
64 g darált mandula
25 g barna cukor
132 g liszt
1/2 kiskanál só
110 g vaj
1 nagy tojás sárgája
evõkanál hideg víz
a mandulakrémhez:
100 g porcukor
100 g vaj
2 nagy tojás
2 evõkanál liszt
85 g darált mandula
1 csipet só
vaníliakivonat
1 mokkáskanál fahéj
a tetejére:
3 db savanykás alma
4-5 evõkanál cukor
1/2 citrom leve
2 evõkanál baracklekvár
Elõször a mandulás linzeralapot készítjük el. A mandulát, a barna cukrot, a sót és a lisztet egy tálba szórjuk és jól elkeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és morzsásra keverjük. Én a robotgép krémkeverõ lapátjával készítem. Amikor a vaj már bevonta a lisztkeveréket, beleöntjük a hideg vízzel elkevert tojás sárgáját. Még egy kicsit járatjuk a robotgépet, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagoljuk és a hûtõben egy órát pihentetjük.
A hûtõbõl kivéve a tésztát lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk. Szépen beleigazgatjuk a formába, a szélét pedig levágjuk. Újra visszatesszük a hûtõbe 30 percre és bekapcsoljuk a sütõt 190 C-ra (légkeveréses 170 C). Ha lehûlt, teszünk rá egy sütõpapírt, majd felöntjük valamilyen nehezékkel. Nekem évek óta van egy csomag száraz csicseriborsóm, amit erre használok. Sütõbe toljuk és 15 percig sütjük, levesszük róla a nehezéket és további 5 percig sütjük még. Ha megsült kivesszük és hagyjuk hûlni.
Amíg hûl az alap elkészítjük a mandulás krémet. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A mandulát, a sót és a lisztet összekeverjük és a vajas keverékhez öntjük. Vaníliával ízesítjük. A krémet a formába öntjük és elsimítjuk.
Az almákat meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk citromlével és megszórjuk 3 evõkanál cukorral. Az almaszeleteket szép sorban az a krém tetejére pakoljuk és még megszórjuk 1-2 evõkanál cukorral. A sütõbe toljuk és 40-45 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütõbõl és egy rácsra tesszük hûlni. A baracklekvárt pár csepp vízzel a mikróban felforraljuk és ezzel kenjük meg a még meleg pitét.