Tarkedli (cseh fánk) eperrel
sponsored links
Vannak ?édes? idõszakaink, amik rendszeresen váltják egymást. Ilyenek a palacsinta, fánk, rétes, túrógombóc, pite, tejberizs és még hosszan sorolhatnám. Ezek olyan egymást követõ napok, mikor az épp aktuális kedvencét kéri a család, gyakori ismétléssel. Ezek közül most éppen a fánkos napokon vagyunk túl. Már fagyit gyártunk ezerrel, mindenféle ízben.
Viszont, meg kell hogy említsem a fánk napok lezárásaként készített tarkedlit, amit párom kérésére próbáltunk ki. Most készült nálunk elõször és közös megegyezéssel eldöntöttük, hogy egyben utoljára is. Nem azért, mert nem ízlett, hanem egyszerûen azért, mert nem sok értelmét láttuk. Szerintem ez se nem fánk, se nem palacsinta, hanem valami öszvérféle, ami ráadásul még, eléggé pepecselõs is. Inkább, maradunk a hagyományos, szaggatott, olajban sült farsangi vagy szalagos fánknál.
Ezt a hagyományos tarkedli receptet használtam. Annyi változtatással, hogy belereszeltem egy citrom héját és belekevertem fél deci olajat a tésztájába.
Tarkedli (cseh fánk) eperrel
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 evõkanálcukor
4 dl tej (nálam házi)
fél élesztõ (szerintem ez sok volt)
+ 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
+ 0,5 dl étolaj
30 dkg eper
porcukor, vagy méz ízlés szerint
Elkészítés:
A recept utasítása szerint jártam el, az élesztõt elkevertem a langyos tejjel, a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a többi hozzávalót és az egészet csomómentesre kevertem.
Majd állni hagytam a receptben írtak szerint 30 percig. Ami szerintem, egy kissé sok, mivel mire a tészta feléhez értem a sütéssel, addigra már annyira túlkelt az élesztõ, hogy egy idõ után már kissé élesztõs íze lett a fánkoknak. De valószínû, hogy én voltam a hibás, mert lehet, hogy lassabban sütöttem a kelleténél.
Tarkedli sütése
Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütöttem egy erre alkalmas, teflon bevonatú 4 db mélyedéssel ellátott serpenyõben, aminek a mélyedéseit sütés elõtt, egy ecset segítségével kikentem, egy kevés olajjal. Egy-egy evõkanálnyi tészta volt egy fánkocska.
Eperöntetet készítettem hozzá, azzal tálaltam. Az epreket megmostam, eltávolítottam a zöld csumájukat, kissé összeaprítottam, majd kevés porcukorral és pár csepp citromlével, botmixerrel pürésítettem.
Tarkedli (cseh fánk) eperrel
3 szuper recept eperrel
Húsvét ? Húsvéti gesztenyés kalács
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel
Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel
Hagymás pogácsa
Viszont, meg kell hogy említsem a fánk napok lezárásaként készített tarkedlit, amit párom kérésére próbáltunk ki. Most készült nálunk elõször és közös megegyezéssel eldöntöttük, hogy egyben utoljára is. Nem azért, mert nem ízlett, hanem egyszerûen azért, mert nem sok értelmét láttuk. Szerintem ez se nem fánk, se nem palacsinta, hanem valami öszvérféle, ami ráadásul még, eléggé pepecselõs is. Inkább, maradunk a hagyományos, szaggatott, olajban sült farsangi vagy szalagos fánknál.
Ezt a hagyományos tarkedli receptet használtam. Annyi változtatással, hogy belereszeltem egy citrom héját és belekevertem fél deci olajat a tésztájába.
Tarkedli (cseh fánk) eperrel
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 evõkanálcukor
4 dl tej (nálam házi)
fél élesztõ (szerintem ez sok volt)
+ 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
+ 0,5 dl étolaj
30 dkg eper
porcukor, vagy méz ízlés szerint
Elkészítés:
A recept utasítása szerint jártam el, az élesztõt elkevertem a langyos tejjel, a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a többi hozzávalót és az egészet csomómentesre kevertem.
Majd állni hagytam a receptben írtak szerint 30 percig. Ami szerintem, egy kissé sok, mivel mire a tészta feléhez értem a sütéssel, addigra már annyira túlkelt az élesztõ, hogy egy idõ után már kissé élesztõs íze lett a fánkoknak. De valószínû, hogy én voltam a hibás, mert lehet, hogy lassabban sütöttem a kelleténél.
Tarkedli sütése
Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütöttem egy erre alkalmas, teflon bevonatú 4 db mélyedéssel ellátott serpenyõben, aminek a mélyedéseit sütés elõtt, egy ecset segítségével kikentem, egy kevés olajjal. Egy-egy evõkanálnyi tészta volt egy fánkocska.
Eperöntetet készítettem hozzá, azzal tálaltam. Az epreket megmostam, eltávolítottam a zöld csumájukat, kissé összeaprítottam, majd kevés porcukorral és pár csepp citromlével, botmixerrel pürésítettem.
Tarkedli (cseh fánk) eperrel
Még több finomság:
3 szuper recept eperrel
Húsvét ? Húsvéti gesztenyés kalács
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel
Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel
Hagymás pogácsa