Tarkedli, a cseh fánk
sponsored links
A Férjem meglepett egy tarkedli sütõvel, ami gyakorlatilag egy serpenyõ, amiben négy kerek mélyedés van. Mivel imádom a kelt tésztákat, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom. A sütés az egyik gyenge pontja. Ha túl nagy a láng alatta, akkor a külseje hamar megéghet és a belseje nyers maradhat. Érdemes az elsõ sütéskor egy fánkkal próbát készíteni, hogy lássuk, milyen láng a tökéletes hozzá. Amúgy nekem a fánk és a palacsinta között helyezkedik el ez a finomság, aminek a tésztája egyáltalán nem édes, ezért igazán igényli a porcukrot és a lekvárt, vagy gyümölcsmártást.
Ebbõl az adagból nekem 16 db fánk lett.
A recept megjelent a Kifõztük magazin júliusi számában is.
Hozzávalók 4 fõre:
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*4 dl tej
*1 dkg friss élesztõ
*2 púpozott ek cukor
*1 púpozott tk házi vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, majd egy evõkanál cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, az olajat és a tojásokat. Sûrû tésztát keverünk belõle. Lefedve legalább egy órát kelesztjük.
A tarkedli sütõt felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden egyes fánk elõtt megismételjük.
1 evõkanálnyi tésztát kanalazunk bele, és közepestõl mérsékeltebb lángon sütjük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Porcukorral meghintve, lekvárral, esetleg gyümölcsmártással kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.