Tarka fõzelék
sponsored links
Hozzávalók:
2 szál vékony sárgarépa
1/2 db karalábé
10 dkg zöldborsó
ízlés szerint brokkolirózsa (én mindig fagyasztottat használok)
1 db krumpli
1 szál vékony petrezselyem
1 szeletke zeller
1 liter tej
kevés ételízesítõ (aki ellene van, az használjon sót)
2 ek. étkezési keményítõ
ízlés szerint pici cukor
Elkészítés:
A fõzés mint mindig, most is az alapanyagok elõkészítésével kezdõdik. Meghámozzuk, megmossuk a zöldségeket, és lehetõleg mindent megpróbálunk egyforma kockákra vágni, mert így egyszerre puhulnak majd meg. Mehetnek is egy lábosba, s már most hozzá tehetjük a krumplit, s fagyasztott borsót és brokkolit is. Megszórjuk ételízesítõvel, egy jó decinyi vízet öntünk rá, és kis lángon megpároljuk. Közben a tejet egy tálba töltjük, és csomómentesen elkeverjük benne a keményítõt. Lehet lisztet is használni helyette, de én kifejezetten szeretem, hogy egy kellemes selymes ízt kölcsönöz a fõzeléknek. Amikor a zöldségek már elég puhák, akkor nincs más tennivaló, mint ráönteni a keményítõs tejet, és összeforralni kevergetve. Nem kell sokáig melegíteni, csak míg éppen felforr, így nem vész el a keményítõ hatása, és szépen besûríti a fõzeléket. Kóstoljuk meg. Ha szükséges, mehet bele még ételízesítõ, vagy igény szerint pici cukor.
Ezután már ízlés szerint bármilyen feltéttel kínálhatjuk. Nálunk most sertéspörkölt járt hozzá.
Nagyon szeretjük a fõzelékeket, borsót, hagyományos finomfõzeléket egyaránt. De azt hiszem ebbõl a körbõl ezentúl ez a mindent bele zöldséges verzió lesz a kedvencünk. Fõleg tavasszal, amikor máûr minden zöldség friss lesz, el sem tudok ízesebbet képzelni!
2 szál vékony sárgarépa
1/2 db karalábé
10 dkg zöldborsó
ízlés szerint brokkolirózsa (én mindig fagyasztottat használok)
1 db krumpli
1 szál vékony petrezselyem
1 szeletke zeller
1 liter tej
kevés ételízesítõ (aki ellene van, az használjon sót)
2 ek. étkezési keményítõ
ízlés szerint pici cukor
Elkészítés:
A fõzés mint mindig, most is az alapanyagok elõkészítésével kezdõdik. Meghámozzuk, megmossuk a zöldségeket, és lehetõleg mindent megpróbálunk egyforma kockákra vágni, mert így egyszerre puhulnak majd meg. Mehetnek is egy lábosba, s már most hozzá tehetjük a krumplit, s fagyasztott borsót és brokkolit is. Megszórjuk ételízesítõvel, egy jó decinyi vízet öntünk rá, és kis lángon megpároljuk. Közben a tejet egy tálba töltjük, és csomómentesen elkeverjük benne a keményítõt. Lehet lisztet is használni helyette, de én kifejezetten szeretem, hogy egy kellemes selymes ízt kölcsönöz a fõzeléknek. Amikor a zöldségek már elég puhák, akkor nincs más tennivaló, mint ráönteni a keményítõs tejet, és összeforralni kevergetve. Nem kell sokáig melegíteni, csak míg éppen felforr, így nem vész el a keményítõ hatása, és szépen besûríti a fõzeléket. Kóstoljuk meg. Ha szükséges, mehet bele még ételízesítõ, vagy igény szerint pici cukor.
Ezután már ízlés szerint bármilyen feltéttel kínálhatjuk. Nálunk most sertéspörkölt járt hozzá.
Nagyon szeretjük a fõzelékeket, borsót, hagyományos finomfõzeléket egyaránt. De azt hiszem ebbõl a körbõl ezentúl ez a mindent bele zöldséges verzió lesz a kedvencünk. Fõleg tavasszal, amikor máûr minden zöldség friss lesz, el sem tudok ízesebbet képzelni!