Tanácsok a téli autózáshoz - + ajándék ötlet karácsonyra

2011-12-16

sponsored links

Az egyik biztosítótársaság oldalán - Aegon.hu oldalon - találtam hasznos tippeket a téli autózáshoz. Szeretem, amikor van egy ilyen "szamárvezetõm", hogy pontosan milyen dolgokkal kell felkészülnöm. Persze van aki most azt mondja, hogy ezek evidens dolgok, és nem kell külön ellenõrzés, de én szeretek biztosra menni....  Ezeket a tippeket olvastam el és kiegészítettem saját tapasztalatommal, ötleteimmel.

Az elmúlt két évtõl eltekintve - amikor is gyesen voltam - rengeteget vezettem, tapasztaltam már sok mindent, álltam órákat az M0-son dugóban, várakoztam télen a semmi közepén, szóval tudom, hogy elõ kell készülni mindenféle helyzetre.

TANÁCSAIM

  1. Sokan elfelejtik novemberre, hogy bizony télen másként kell vezetni, mint az év többi részében. Elsõ körben számítsunk hosszabb menetidõvel. Induljunk el korábban, ne a nyári, verõfényes idõben elért "rekordunkat" akarjuk télen is tartani. (Téli gumik megléte egyértelmû).
  2. Ne csak hosszabb menetidõvel számoljunk, hanem adjuk hozzá azokat a "fagyos" perceinket is, amiket az autó pucerálásával, hómentesítésével és jégoldással kell töltenünk.
  3. Alaposan takarítsuk le havas autónkat elindulás elõtt! Azon szerencsések közé tartozom, akiknek garázsban áll az autójuk, így a reggeli takarítást megúszom. A "hósapkával" közlekedés nem biztonságos, mivel egy erõteljesebb fékezéskor az autó tetején álló hótömeg elõrecsúszhat és ezzel még a legszuperebb ablaktörlõ sem tud gyorsan megbirkózni. Tehát ne csak a lámpákat, a szélvédõket és az ablakokat, hanem az egész autót szabadítsuk meg a hótól. Legyen ehhez alkalmas célszerszámunk (seprû) elérhetõ helyen - kerékpártárolóban, kukatárolóban, autó csomagtartójában, ki hol tudja megoldani.
  4. A lámpákat is alaposan tisztítsuk le, hogy minket is jól lássanak, és mi is idõben észleljük az eseményeket. Ellenõrizzük rendszeresen, hogy mûködik-e autónk összes külsõ világítása (elsõ fényszórók, helyzetjelzõk, irányjelzõk, hátsó világítás, féklámpák, ködlámpák).
  5. Gondoskodjunk a megfelelõ ablaktörlõrõl! A rossz állapotú ablaktörlõ-lapátokat feltétlenül cseréljük ki. Indulás elõtt ne csak egy kis kukucskáló nyílást kaparjunk a jégbe, és majd menetközben akarjuk a fûtéssel leolvasztani a jeget! Balesetveszélyes!
  6. Használjunk téli ablakmosó folyadékot, jó, ha tartalék is van a kocsiban! A felcsapódó havas latyak letisztítása az átlagosnál több ablakmosó folyadék szükséges.
  7. Vegyünk jégoldó és zsíroldó spray-t! A jégoldót ne hagyjuk az autóban, tegyük zsebre, és vigyük fel a lakásba. Jégoldóból érdemes szélvédõre való jégoldót és zárjégoldót is venni (+ nálam mindig van 1 tartalék jégoldó, mert már fogyott ki "félidõben"). Mûanyag jégkaparót is tartsunk, ebbõl lehet egész jó minõségûeket kapni, meg ...



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Kreativkonyha...

sponsored links

Keres?s