TANGZHONG SPENÓTOS WASSANT
sponsored links
tangzhon spenótos wassant |
Volt már itt kakaós és sajtos wassant is, most megérkezett a spenótos is. Nem birok magammal, folyamatos kísérletezésben vagyok, teljesen rákattantam erre a tangzhong technikára :) Nyugi, még egy kókuszos csigát készítek ezzel a módszerrel, aztán leállok vele, de ez a sós változat is nagyon izgatott.
Nem kell megijedni attól, hogy macerás, ha ráérzel, akkor megy mint a karikacsapás és mindent ezzel a módszerrel akarsz majd elkészíteni ?
Amikor a legnagyobb munkában voltam, természetesen csöngettek és megérkezett az internetet bûvölõ-szerelõ ember és félbe kellett hagynom a tekergetést, így egy része túlkelt a csigabigáimnak, de ez csak pár repedést okozott. Így nem lett mindegyik tökéletes, de azért vállalhatók.
A spenótot magában nem szeretem, mindig társítani szoktam. Szerintem a feta és a juhtúró a legjobb választás, most juhtúróval gazdagítottam.
Itt írtam bõvebben a tangzhong technikáról.
Hozzávalók
tangzhong
4 dkg liszt
20 dkg víz
spenótréteg
40 dkg fagyasztott paraj
2 tojásfehérje
6 dkg liszt
1,2 dl tej
3 gerezd fokhagyma
1 k.k. só
frissen õrölt bors
kevés szeecsendió
13 dkg juhtúró (ennyi volt itthon)
3 dkg vaj
tészta
20 dkg tangzhong
60 dkg liszt +2 dkg a gyúráshoz
1 csomag szárított élesztõ
1,5 t.k. só
1 t.k. cukor
2 tojássárgája
2 dl. víz
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
Tangzhong
Mérd ki a 4 dkg lisztet és a 20 dkg vizet egy kis lábasba, keverd el csomómentesre és kezd el fõzni. Addig fõzd és keverd, amíg eléri a 65 fokot. Amikor elérte a hõfokot, elkészült, zárd el a tüzet alatta. (hõmérõ hiányában, addig fõzd, amíg a fakanál barázdákat kezd el húzni a keverékben)
Az elkészült masszát én egy zacskóba szoktam kapargatni és abban tárolom felhasználásig.
Spenótos réteg
Olvaszd ki a spenótot, majd tedd szûrõbe, csepegtesd le.
A 2 tojásfehérjét keverd ki a liszttel, majd add hozzá a spenótot és a tejet, keverd el. Tedd fel a tûzre, sózd, borsozd, reszeld bele a fokhagymákat és a szerecsendiót. Lassú tûzön kezd el fõzni, miközben folyamatosan kevered. Hagyd teljesen besûrûsödni, amikor szinte már egy nagy gombóc, akkor vedd le a tûzrõl és keverd el benne a juhtúrót és a vajat. Kóstold meg, ha kell még sózd, fûszerezd.
Kanalazd a masszát egy tiszta zacskóba és lapogasd el egy vékony téglalappá. Egy tálcára fektesd rá és rakd a hûtõbe, hogy jól összeálljon. Én felhasználás elõtt betettem még fél órára a mélyhûtõbe, mert elég puhának találtam.
Tészta
Az élesztõt add 2 dl. langyos vízhez, a cukorral együtt. Pár percet hagyd dolgozni, amikor apró kis buborékok képzõdnek rajta, már alkalmas a munkára.
Egy nagy tálba mérd ki a lisztet és minden hozzávalót. Add hozzá az elkészült tangzhong-ot és élesztõs keveréket is és kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett deszkára és alaposan gyúrd össze. Folyamatosan kell enyhén lisztezni, mivel kissé ragacsos. Gyúrás közben még 2 dkg lisztet kellett hozzáadnom.
Amikor elkészült a tészta, tedd vissza a tálba és fóliázd le, hagyd a duplájára nõni.
Összeállítás
A megkelt tésztát nyújtsd ki egy nagy téglalappá. Alatta lisztezd, nehogy leragadjon.
A spenótról vágd le egy ollóval a zacskót, de az alján hagyd rajta. Nyúlj alá és fordítsd a kinyújtott téglalap közepére és húzd le róla a maradék nejlont.
A tészta két szélét hajtsd középre és nyomkod össze a széleit, nehogy kijöjjön a spenót.
Fordítsd el 90 fokkal, nyújtsd ki megint egy nagy téglalappá és megint hajtsd középre a két szélét, majd hosszában is hajtsd ketté.
Megint nyújtsd ki, ekkor egy hosszú csíkot kell kapnod.
Vágd háromszögekre és tekergesd fel.
Fektesd magad elé a háromszöget és kézzel nyújtsd meg hosszában. Óvatosan, ne erõvel. A szélesebbik felénél kezd el feltekerni, de közben mindig húzz egyet a hegyes végén, így lesznek ilyen kis ducik a csigák. Ez bizony egy kissé maszatos, mert a spenót kikúszik.
Sütõpapírral bélelt tepsire rakosgasd, a sütõt melegítsd elõ 170 fok légkeverésre, a csigák tetejét kend le egy felvert tojással, majd told a meleg sütõbe õket. Nálam 20 perc alatt készültek el.
Önmagában, sörkorcsolyának vagy egy salátával is nagyon finom.
A tangzhong technikával készült péksüteményeknek a nagy elõnye - azon kívül, hogy csoda látványosak - az, hogy puha marad, elvileg 3 napig. Ezt nem tudom, de másnap is olyan puhák, mint a készítés napján, az biztos ?
tangzhong spenótos wassant |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog