TANGZHONG SAJTOS - OLÍVÁS CSIGA
sponsored links
tangzhong sajtos csigák |
Az elõzõ bejegyzésemben írtam bõvebben errõl a csoda technikáról. Az már biztos, hogy a kakaós sokkal jobban mutat, de én mindenképpen ki szerettem volna próbálni egy sós változatát is. A kakaós csigák tésztája volt a kiinduló, de lefeleztem és egyszerûsítettem, nem került bele tojás és tejtermék sem.
Az az igazság, hogy ezek nem annyira fotogének, de eszméletlen finomak. Az alja és teteje kissé roppan, belül pedig foszlós és puha, no meg ízletes az extra szûz olívától és a sajttól.
Kicsiket készítettem, mert party falatkáknak szántam (22 db.), de szerintem rendes, normál méretû kifliknek formázva lenne a legtökéletesebb. Egyszerûen abbahagyhatatlan.
Hozzávalók
tangZhong
3 dkg. liszt
15 dkg. víz
tészta
15 dkg tangzhong
40 dkg tönköly búza fehér liszt
1 cs. szárított élesztõ
1,2 dl víz
1 t.k. cukor
1,5 t.k. só
3 e.k. extra szûz olíva
réteg
1/2 dl extra szûz olíva
5 dkg sajt
extra szûz olíva a lekenéshez
reszelt sajt és fekete szezám a szóráshoz
Elkészítés
Elõször is a tangzhong elkészítése. Mérj ki 3 dkg lisztet és 15 dkg vizet egy lábasba. Nem õrültem meg, hogy dkg.-ban adom meg a víz mennyiségét, csak nekem így a legegyszerûbb pontosan kimérni a mérlegen.
Fõzd fel 65 fokig, miközben folyamatosan kevered. Ha nincs hõmérõ, akkor addig fõzd, amíg a fakanál barázdákat hagy az edényben.
Takard le és hagyd szoba-hõmérsékletûre hûlni.
Az élesztõt szórd langyos vízbe, add hozzá a cukrot és várd meg, amíg kis buborékok képzõdnek.
A lisztet tedd egy edénybe, de csak 38 dkg.-ot, add hozzá a kihûlt tangzhong-ot , sót, az élesztõs vizet és olívát, dolgozd össze.
Borítsd lisztezett deszkára és gyúrd rugalmasra. Kicsit ragacsos a tészta, ezért add hozzá a maradék lisztet és lisztezd is alatta.
Amikor elkészült, fóliázd le és meleg helyen hagyd 1 órát kelni.
A megkelt tésztát lazán mozgasd át, majd lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra.
Kend le az olívával, reszelj rá jófajta ízes sajtot (nálam füstölt).
A tészta két végét hajtsd középre, majd hajtsd ketté.
Fordítsd el 90 fokban, nyújtsd ki vékonyra, majd ismét középre hajtsd a két végét, majd középen ketté.
Ezután nyújtsd hosszú csíkká.
Vágd háromszögekre és a vastagabb végénél kezdve tekerd fel. Ha vastagnak gondolod a tésztát, akkor finoman nyújts egyet a háromszögeken.
Minél szélesebb az elkészült tésztacsík, annál ducibb csigákat tudsz tekerni belõle.
A hagyományos csigákhoz csak egyenes csíkokat kell vágni.
A feltekert tésztákat tedd sütõpapírral fedett tepsikre, hagyd 20 percet pihenni, majd kend le olívával és szórd meg sajttal, szezámmal, köménnyel.. bármivel, amit szeretsz.
170 fokos légkeveréses sütõben, süsd aranybarnára k.b. 16 perc, persze ez mérettõl is függ.
Hasonló recept ITT
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog