TANGZHONG SAJTKRÉMES CSIGÁK
sponsored links
Tangzhong iránti vonzalmam továbbra is töretlen ?
Készült már egy sajtos csiga ezzel a technikával, de éreztem, hogy az még tökéletesítésre szorul. Ezennel jelentem, hogy tökéletesítettem.
Vastag, krémes sajtos réteg került a tésztába, és igazán légies csigucik születtek.
A sajtkrémet megbolondítottam füstölt chipotle chili-vel és sáfránnyal, de ezekhez nem feltétlenül kell ragaszkodni nélkülük, vagy más ízesítõkkel is finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók
tészta
60 dkg liszt
1 csapott evõkanál só
1,6 dl tej
2,5 dkg élesztõ
1 k.k. cukor
2 tojássárgája
6 dkg vaj
20 dkg tangzhong
tangzhong
4 dkg liszt
20 dkg víz
sajtos réteg
4 dkg liszt
2 dl. tej
25 dkg ízes, kemény sajtok vegyesen
2 tojásfehérje
1 t.k. chipotle chili
1 k.k. frissen õrölt bors
10 szál sáfrány
2 e.k. forró víz
1 k.k. só
1-2 csipet szerecsendió
1 tojás a lekenéshez
szezám, sópehely, reszelt sajt a szóráshoz
1 tojás a lekenéshez
szezám, sópehely, reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítés
Most nem készítettem fázisfotókat, de mindent ugyanúgy készítettem, mint az elõzõ, ilyen jellegû bejegyzéseknél, pl. itt meg lehet nézni a részleteket.
Elõször a tangzhong: a 4 dkg lisztet csomómentesen keverd el a 20 dkg vízzel egy kis lábasban. Tedd a tûzre és sûrûn kevergetve melegítsd fel 65 fokra.
Amikor barázdákat hagy a fakanál az edényed alján, el is készült. Hagyd teljesen kihûlni.
tészta
Az élesztõt futtasd fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tedd egy egy nagy tálba, add hozzá az összes hozzávalót és a lehûlt tangzhongot is és gyúrd rugalmas tésztává.
Fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
töltelék
A lisztet keverd simára a két tojásfehérjével és a tejjel.
Tedd egy kisebb lábasba és kezd el melegíteni.
A sajtokat reszeld le. Nálam, gouda, cheddar és parmzán került bele.
Amennyiben teszel hozzá sáfrányt, azt áztasd be pár evõkanál forró vízbe.
Kevergesd a fõzetet, közben ízesítsd kedvedre só, bors, szerecsendió, füstölt chili, zöld fûszerek, sáfrány....lehet pirospaprikával is színezni, akkor látványosabb lesz a végeredmény. Mindenki alakítsa a saját ízlésére.
Az egyre sûrûsödõ fõzetet kevergesd és végül add hozzá a sajtokat.
Amikor teljesen elolvadtak a sajtok, el is készült. Kóstold meg, mert a só mennyiségét a sajtok fajtája befolyásolja, ha kell még sózd meg, mert sótlanul nem lesz finom.
Egy zacskóba szedd bele a sajtkrémet, igazgasd téglalappá és helyezd a hûtõbe fél órára ( a sajt miatt nagyon gyorsan kidermed).
összeállítás
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre és nyújtsd ki téglalappá.
Vedd ki a hûtõbõl a kidermedt sajtos tölteléket, vágd le róla a zacskót és helyezd a tészta közepére. A két végét hajtogasd a masszára, a széleit pedig jól nyomkod össze, hogy a nyújtás során, nehogy kimerészkedjen a töltelék.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki, amilyen vékonyra csak tudod. Megint hajtogasd, nyújtsd, addig hajtogasd, amíg egy hosszú 20 centi széles csíkot kapsz.
A csíkot vágd 5 centi széles, hosszú háromszögekre. A vastagabb felénél kezdve tekerd fel és helyezd sütõpapírral takart tepsikre.
Kend le felvert tojással, szórd meg fekete szezámmal, vagy reszelt sajttal és szórj még rá sópelyhet.
A sütõt melegítsd elõ 175 fok légkeverésre és 20 perc alatt süssed készre a csigákat.
Kiváló sörkorcsolya, vendégváró, vagy uzsonna a gyereknek.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog