TANGZHONG KÓKUSZOS WASSANT (CSIGA)
sponsored links
tangzhong kókuszos wassant (csiga) |
Megint kísérleteztem egyet a kedvenc technikámmal. Lesz még pár hasonló bejegyzésem, mert rengeteg ötletem van. Ezekben a tekercsekben most annyi az érdekesség, hogy kakaóval megszíneztem az alaptésztát és úgy került bele a fehér töltelék. Kicsivel több kakaót elbírt volna a tészta, de gy is meseszépek lettek. Készítettem már egy kókuszos csigát ezzel a technikával, itt látható a recept - ami isteni finom, de a színével nem voltam teljesen kibékülve, ezért változtattam kicsit az alaprecepten. Úgy érzem, hogy egyre közelebb kerülök a tökéleteshez.
Szívbõl ajánlom kipróbálásra, mert aki szereti a kókuszt, biztos imádni fogja. A technika leírása elsõ olvasásra bonyolultnak tûnhet, de csak egyszer kell rászánnia magát az embernek, mert utána megy, mint a karikacsapás.
Én most a szokásosnál kisebb adagot készítettem, azt írom le, de ki már bátor, õ nyugodtan készítse az eredeti recept mennyiségeivel. Itt elég fura számok fognak következni, ugyanis készítettem egy kis adag tangzhongot, azt lemértem és ahhoz a mennyiséghez igazítottam a többi hozzávalót.
tangzhong kókuszos wassant |
Hozzávalók
tangZhong
2,5 dkg liszt
3 g. kakaó
1.25 dl. víz
tészta
14 dkg tangzhong
43 dkg liszt
1,2 dl tej
2 tojássárgája
1 csipet só
10 dkg kókuszvirág, vagy barna nádcukor
2/3 tasak szárított élesztõ
4 g. kakaó
4 dkg vaj
kókuszos réteg
2 tojásfehérje
11 dkg kókuszreszelék
12 dkg cukor
4 dkg liszt
2,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 e.k. kókuszaroma/kivonat/ likõr/szirup
3 dkg vaj
tetejét lekenni
tojásfehérje
kakaós-kókuszos csigák |
Elkészítés
tangZhong
A lisztet, kakaót és vizet mérd ki egy kis lábasba. Keverd simára, majd lassú tûzön kezd el fõzni, közben folyamatosan kevergesd. 65 fokig kell melegíteni, amikor elérte ezt a hõfokot, elkészült. Hómérõ nélkül, addig melegítsd, míg barázdákat hagy a keverõlapát az edény alján.
kókuszos réteg
A 2 tojásfehérjét a cukorral és a liszttel keverd simára.
Tedd a tejet egy kis lábasba, add hozzá a fehérjés keveréket, a kakaót és a kókuszkivonatot. Keverd simára, majd folyamatos kevergetés közepette kezd el fõzni. Addig kell fõzni, amíg egy sûrû gombócszerû masszává összeáll.
Ekkor zárd el alatta a tüzet és keverd el benne a vajat.
Az elkészült masszát lapátold egy nejlonzacskóba. Fektesd egy tálcára és lapogasd szabályos téglalappá.
Tedd a hûtõbe 2 órára, vagy a mélyhûtõbe fél órára. Alaposan ki kell dermeszteni, hogy egyben maradjon a töltelék.
tészta
A tészta összes hozzávalóit tedd egy nagy tálba és kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett felületre és alaposan dagaszd ki.
A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, takard le és hagyd a duplájára kelni.
fázisfotók |
összeállítás
A megkelt tésztát nyújtsd ki.
A kidermedt kókusztöltelékrõl vágd le a zacskót, de az alján hagyd rajta, mert ennél fogva tudod majd a tésztára helyezni.
Fektesd a tölteléket a tészta közepére és alulról és felülrõl hajtsd a töltelékre a tésztát.
A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, nehogy kibújjon majd a kókusz.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki. Majd megint hajtsd középre a tésztát alulról és felülrõl és ismét nyújtsd ki. Majd középen hosszában hajtsd félbe és nyújtsd ki egy hosszú csíkká. Legalább 25-30 cm széles legyen a csík.
Egy éles késsel, vagy pizzavágóval vágd keskeny háromszögekre, majd a szélesebbik felénél kezdve kezd el feltekerni, de közben mindig húzd magad felé a tésztát.
Sütõpapírral takart tepsikre fektesd az elkészülteket.
Tojásfehérjével kenegesd le a tetejüket.
A sütõt melegítsd elõ 170 fokra. Addig nyugodtan pihenjenek a tepsin a tekercsek.
Told a meleg sütõbe és 17-20 perc alatt készre sülnek. Minél ducibb a csiga, annál több idõre lesz szüksége a sütõben.
Természetesen fel lehet tekerni sima csigáknak is, nem kell ragaszkodni ehhez a formázáshoz.
Tipp: A tészta sötétebb színének eléréséhez, növelni kell a kakaó mennyiségét még 2 grammal, akkor kontrasztosabb, tehát még látványosabb lesz a végeredmény.
A citromhéj íze, szerintem remekül illik a kókuszhoz és a kesernyés kakaóhoz, érdemes tenni vele 1 próbát, de aki nem szereti hagyja ki belõle, én nem tenném ?
tangzhong kókuszos wassant |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is