TANGZHONG KAKAÓS WASSANT/ CSIGÁK Ezt ki kell próbálnod!
sponsored links
tangzhong kakaós csiga |
Hát ez nem az az "5 perc alatt összeütök valamit recept"! Viszont, ha egyszer kipróbálod, biztos, hogy gyakran fogod alkalmazni ezt a módszert. De mi a fene az a tangzhong??? Ez egy Ázsiában roppant népszerû módszer, a kenyerek és péksütemények puhává varázsolásához. Ami azt jelenti, hogy nem csak a sütõbõl kivéve puha, hanem még 3 nap múlva is az marad. Elõször Yvonne Chen jelentette meg ezt a módszert a Bread Doctor címû könyvében és azóta futótûzként terjed a világban. A lényege az, hogy liszt és víz 1:5 arányban való keverékét 65 fokra felmelegítjük és ekkor kapunk egy fényes, sûrû zselészerû anyagot, amit a tésztákhoz kell majd gyúrni. Minden könnyû, puha és foszlós lesz, hihetetlen varázslatot hajt végre ez az egyszerû elegy.
Amennyiben nincs hõmérõd, akkor sem kell elkeseredni, hisz az elkészült tangzhong barázdákat hagy az edényben. Tehát, ha a fakanalat elhúzod az edényben és a barázdában látod az edény alját, akkor elkészült. Hagyd kicsit hûlni, majd folpackkal takard le, hogy ne bõrösödjön. 3 napig felhasználhat, ha hûtõben tárolod. Mindig hagyd kihûlni használat elõtt.
Régen Trollanyu készített csodás dolgokat ezzel a módszerrel, nála szerelmesedtem bele ebbe a technikába. Sajnos már nem elérhetõ a blogja, de ez az õ receptje.
Ez wassant ránézésre és állagra olyasmi, mint a croissant, de nem az. Szerintem tökéletes név a csiga, hiszen tekertem õket. A hosszú háromszögekbõl lehet ezeket a duci wassant formákat tekerni, de szerintem gyönyörûek az egyenes csíkok csigába tekerve is. Próbálgattam a formázást, ezért nem egyformák, de szerintem így szépek, ilyen játékosan.
Hozzávalók
tangZhong
5 dkg liszt
2,5 dl víz
tészta
20 dkg tangzhong
70 dkg liszt
2 tojássárga
10 dkg cukor
1 k.k. só
1 cs. szárított élesztõ
5 dkg vaj
4 dkg tejpor
2,3 dl langyos víz
kakaós töltelék
2 tojásfehérje
4 dkg liszt
4 dkg kakaó
12 dkg porcukor
1,6 dl tej, nálam víz
2 dkg vaj
tangzhong kakaós wassant |
Elkészítés
A tölteléket és a tangZhong-ot elõzõ nap érdemes elkészíteni, így nem kell egész napot a konyhában eltölteni. Ezek gyorsan megvannak, csak a töltelék megdermedésének elég hosszú szükségeltetik.
TangZhong
5 dkg lisztet és 2,5 dl vizet keverj el csomómentesre, majd tedd a tûzre és folyamatos kevergetés közben melegítsd. Egyre sûrûbb lesz, ha van hõmérõd, akkor 65 fokig hagyd felmelegedni, ha nincs, akkor figyeld a keverõeszközödet, amikor keverés közbe szétnyílik a massza és nem folyik vissza a barázdába, akkor valószínûsítheted, hogy elérte a 65 fokot és elkészült.
Vedd le a tûzrõl és folpackkal takard le.
Kakaós töltelék
A 2 tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot keverd simára egy tálban.
Egy lábasban melegítsd fel a vizet a kakaóval. (véletlenül vizet használtam tej helyett, tökéletes lett így is)
Majd, ha szép sima a fõzet, öntsd hozzá a fehérjés keveréket.
Fõzd, közben ne hagyd abba a keverést, egyre sûrûbb lesz. Akkor az igazi, ha megáll és már nehéz keverni.
Hagyd kicsit hûlni, majd a legegyszerûbb, ha egy nejlonzacskóba kaparod és egy nagyobb, de vékony téglalappá simogatod.
Tedd egy tálcára, majd pár órára a hûtõbe. (ha nincs 4-5 órád várni, akkor tedd rövid idõre a mélyhûtõbe.)
Tészta
A tészta összes hozzávalóját tedd egy nagy tálba.
A tangzhong 23 dkg volt, nem méricskéltem, az egész ment a keverékbe.
A lisztbõl csak 65 dkg -ot keverj a tésztához, aztán majd adagold hozzá, ha szükséges.
Dolgozd össze az alapanyagokat, majd borítsd deszkára és gyúrd rugalmas tésztává.
Tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd megkelni.
A megkelt tésztát lazán gyúrd át, majd nyújtsd ki vékonyra.
A kakaós tölteléket vedd ki a hûtõbõl s egy ollóval vágd le róla a zacskót. Az aljáról ne húzd le, annál fogva fordítsd a tésztalap közepére, majd húzd le róla.
A tészta két szélt hajtsd a töltelékre és a két szélén nyomogasd össze a tésztát, hogy ne tudjon kijönni.
Fordítsd el 90 fokban, majd nyújtsd ki. Megint hajtsd fel a két szélét, majd középen hajtsd ketté, majd megint nyújtsd ki. Elvileg ennyi, de nekem még vastag volt a tésztám, ezért nyújtás után hosszában ketté hajtottam, majd újra kinyújtottam. Így kaptam egy hosszú csíkot.
Így is kissé vastag volt a tészta, de lehetett vele dolgozni, nem mertem nagyon megnyújtani, nehogy kijöjjön a töltelék, de szerintem ennél a fázisnál már nem nagy baj, ha kilyukad. lehettem volna bátrabb.
Csíkozd fel, vagy vágj háromszögeket a tésztából és tekergesd fel.
Tedd sütõpapírral takart tepsikre, kend le felvert tojással a tetejét, pihentesd 10 percet, majd dugd a 170 fokos légkeveréses, elõmelegített sütõbe 18 percre. (sütõnként változhat az idõtartam)
tangzhong kakaós csiga |
tangzhong kakaós csigák |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog