Tangzhong
sponsored links
A tangzhong egy fĂ”zött, zselĂ©s ĂĄllagĂș pĂ©p, ami 1 rĂ©sz lisztbĂ”l Ă©s 5 rĂ©sz vĂzbĂ”l kĂ©szĂŒl s amelynek a segĂtsĂ©gĂ©vel az elkĂ©szĂtett pĂ©ksĂŒtemĂ©ny-kelt tĂ©szta ruganyosabb, puhĂĄbb lesz Ă©s tovĂĄbb friss marad, mint a tangzhong nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂtett tĂĄrsa.
A tanghzong nĂ©pszerĂ»sĂtĂ©se Yvonne Chen nevĂ©hez fĂ»zĂ”dik, aki The 65°C Bread Doctor cĂmĂ» 2007-ben megjelent könyvĂ©ben elĂ”ször mutatta be ezt a japĂĄn technikĂĄt amelynek a segĂtsĂ©gĂ©vel a termĂ©k hosszabb ideig friss marad tartĂłsĂtĂłszerek hozzĂĄadĂĄsa nĂ©lkĂŒl.
A tangzhong hozzåadåsåval a kenyértészta ållaga teljesen måsabb lesz, mint ha egyszerûen csak több folyadékot adnånk hozzå. Ha egy tangzhongot adagolsz egy tésztåhoz, akkor nem csak nedvességet adsz hozzå, hanem egy nedvességtartó szerkezetet is, amely rugalmasabbå teszi azt.
A tangzhong mennyisĂ©ge 35% kell legyen a liszt tömegĂ©bĂ”l, de lehet akĂĄr kicsit több is, hisz a folyadĂ©k a sĂŒtĂ©s folyamĂĄn elpĂĄrolog a tĂ©sztĂĄbĂłl.
Az elkĂ©szĂtĂ©se rĂ©m egyszerĂ»: összekeverjĂŒk a lisztet a vĂzzel, majd lassĂș tĂ»zön, folytonos kevergetĂ©s mellett 65 C fokra melegĂtjĂŒk. Ha nincs hĂ”mĂ©rĂ”nk, akkor addig melegĂtjĂŒk, amĂg barĂĄzdĂĄkat hagy a fakanĂĄl a pĂ©pben. LefĂłliĂĄzzuk Ă©s hagyjuk kihĂ»lni. A tĂ©szta összeĂĄllĂtĂĄsakor adjuk hozzĂĄ a többi hozzĂĄvalĂłkhoz.
A tangzhong 3-4 napig vĂgan elvan a hĂ»tĂ”ben, hasznĂĄlat elĂ”tt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten hagyjuk pĂĄr ĂłrĂĄt.
A tanghzong nĂ©pszerĂ»sĂtĂ©se Yvonne Chen nevĂ©hez fĂ»zĂ”dik, aki The 65°C Bread Doctor cĂmĂ» 2007-ben megjelent könyvĂ©ben elĂ”ször mutatta be ezt a japĂĄn technikĂĄt amelynek a segĂtsĂ©gĂ©vel a termĂ©k hosszabb ideig friss marad tartĂłsĂtĂłszerek hozzĂĄadĂĄsa nĂ©lkĂŒl.
A tangzhong hozzåadåsåval a kenyértészta ållaga teljesen måsabb lesz, mint ha egyszerûen csak több folyadékot adnånk hozzå. Ha egy tangzhongot adagolsz egy tésztåhoz, akkor nem csak nedvességet adsz hozzå, hanem egy nedvességtartó szerkezetet is, amely rugalmasabbå teszi azt.
A tangzhong mennyisĂ©ge 35% kell legyen a liszt tömegĂ©bĂ”l, de lehet akĂĄr kicsit több is, hisz a folyadĂ©k a sĂŒtĂ©s folyamĂĄn elpĂĄrolog a tĂ©sztĂĄbĂłl.
Az elkĂ©szĂtĂ©se rĂ©m egyszerĂ»: összekeverjĂŒk a lisztet a vĂzzel, majd lassĂș tĂ»zön, folytonos kevergetĂ©s mellett 65 C fokra melegĂtjĂŒk. Ha nincs hĂ”mĂ©rĂ”nk, akkor addig melegĂtjĂŒk, amĂg barĂĄzdĂĄkat hagy a fakanĂĄl a pĂ©pben. LefĂłliĂĄzzuk Ă©s hagyjuk kihĂ»lni. A tĂ©szta összeĂĄllĂtĂĄsakor adjuk hozzĂĄ a többi hozzĂĄvalĂłkhoz.
A tangzhong 3-4 napig vĂgan elvan a hĂ»tĂ”ben, hasznĂĄlat elĂ”tt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten hagyjuk pĂĄr ĂłrĂĄt.