TANGZHONG DIÓS CSIGÁK

2018-02-18

sponsored links


TangZhong diós-lekváros csigák

Úgy látszik, hogy nem birok magammal, folyton elõrukkolok valamilyen tangzhong technikával készült finomsággal. Mindig eszembe ötlik egy újabb ízesítés, aztán eltervezem, hogy valamilyen érdekes formát is kap, de végül csigaként végzi. Szeretem a csigákat, ez van :)
Ezeknek a csigáknak csak annyi szépséghibájuk van, hogy megint elfogyott a sima lisztem és elég sok teljes kiõrlésû került a tésztába. Ami nem baj, sõt így sokkal egészségesebb, csak nem lett annyira légiesen könnyed a végeredmény.
Szóval, nekem sokkal finomabb, ha sima lisztbõl sütjük.

Hozzávalók

tangzhong

5 dkg liszt (sima)
2.5 dl víz

tészta

az elkészült tangzhong
70 dkg sima liszt (nálam 30 dkg teljes kiõrlésû
12 dkg cukor
1 csomag szárított élesztõ
1 k.k. só
4 dkg tejpor
2 tojássárgája
5 dkg vaj
2,3 dl tej (nálam 2,6 dl a liszt miatt)

diós töltelék

2 tojásfehérje
3 dl tej
16 dkg cukor
1.5 t.k. fahéj
1 t.k. kakaó
20 dkg darált dió
5 dkg liszt
3 dkg vaj
1 e.k. rum, v. rumaroma

2 dl. sárgabaracklekvár lekenni

diós csigák tangzhong technikával

Elkészítés

TangZhong

Az 5 dkg lisztet és a 2.5 dl vizet mérjük ki egy kis lábasba.
Keverjük csomómentesre, majd tûzre téve, folyamatosan kevergetve melegítsük 65 fokig, hõmérõ hiányában addig, amíg az edény alján barázdát húz a keverõlapát.
Az elkészült fõzetet tegyük félre és hagyjuk teljesen lehûlni.

Töltelék

A 2 tojásfehérjét keverjük el a cukorral és a liszttel.
Öntsük a tejet egy kisebb lábasba.
Adjuk hozzá a diót és a fehérjés keveréket.
Egy habverõvel keverjük simára, mehet bele a kakaó, a rum és a fahéj is.
Lassú tûzön kezdjük el fõzni, közben folyamatosan kevergessük.
Addig kell fõzni, amíg sûrû, összefüggõ masszává összeáll.
Ekkor vegyük le a tûzrõl és keverjük el benne a vajat.
Pár percet hagyjuk hûlni, de még melegen lapátoljuk bele egy nejlonzacskóba.
A zacskót fektessük egy tálcára és a diótölteléket egyenletesen lapogassuk el benne, egy nagy téglalappá. Hûtõben hagyjuk pár órát szikkadni vagy tegyük 35 percre a mélyhûtõbe.

Tészta

A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba, egy késsel keverjük össze, majd dolgozzuk össze. Amikor összeáll, lisztezett felületre borítva alaposan gyúrjuk, dolgozzuk ki. Picikét ragacsos a tészta, de csak annyira kell lisztezni, hogy ne ragadjon le.
A bedagasztott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és hagyjuk a duplájára nõni. Hõmérséklettõl függõ 1-2 óra.

Összeállítás


A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, lazán nyomkodjuk ki belõle a levegõt, majd nyújtsuk téglalappá 3-4 mm.
A kidermedt diótöltelékrõl vágjuk le a zacskót, de az alján hagyjuk rajta. Nyúljunk a töltelék alá és borítsuk a tészta közepére. Távolítsuk el a maradék zacskót róla.
A tészta két végét hajtsuk a töltelékre, a szélein pedig alaposan nyomkodjuk össze, nehogy kibújjon a töltelék.
Fordítsuk el 90 fokkal a tésztát és óvatosan nyújtsuk ki vékonyra. Megint hajtsuk a két végét középre, de most hosszában is hajtsuk félbe és újra nyújtsuk ki.
Hosszában megint hajtsuk félbe és nyújtsuk. Amennyiben jól dolgoztunk egy nagyon hosszú, vékony (25 cm) csíkot kell kapnunk.
Tetszés szerinti vastagságúra lehet csíkozni, vagy háromszögekre vágni és feltekerni.
Sütõpapírral bélelt tepsikre ültetjük.
A sárgabaracklekvárt kevés vízzel melegítsük fel, ha szükséges turmixoljuk össze, hogy egynemû kencét kapjunk. Egy ecset segítségével kenjük le a csigákat a híg lekvárral.
175 fok, légkeverésre melegítsük elõ a sütõt és 20 perc pihentetés után, süssük szép aranybarnára a tekercseket. 17-20 perc.
Hagyjuk lehûlni az elkészült csigákat, majd ismét kenjük át õket a lekvárral. Jó ízt és szép fényt ad nekik.

A folyamatról részletesebb leírás ITT olvasható.






tangzhong diós csiga

Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog Keress a Facebookon is

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2018/02/tangzhong-...

sponsored links

Keres?s