T?lt?tt t?kkarik?k paprikasz?sszal
sponsored links
Nagyon v?rtam m?r a l?gy ?s puha magos ny?ri t?k?t (sp?rgat?k?t), a ny?r jellegzetes n?v?ny?t. Term?szetesen nem tudtam meg?llni, hogy a j?l ismert r?ntott, illetve tejf?l?s-kapros t?ltel?kes form?ja mellet valami ?jabb figur?j?t is megk?stoljuk. Ez most nem a j?l ismert kapros sz?sszal k?sz?lt, hanem sz?nes- paprika m?rt?ssal locsoltam meg, ami adott neki egy enyhe lecs?s be?t?st. Igazi ny?ri finoms?g, rettenetesen ?lvezt?nk.
Hozz?val?k 3-4 szem?lyre:
2 kis zsenge t?k, vagy 1 k?zepes m?ret?
1 szikkadt zsemle (tejben be?ztatva, kinyomkodva)
1 fej v?r?shagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek zsirad?k, vagy ?tolaj (n?lam kacsazs?r)
Hozz?val?k 3-4 szem?lyre:
2 kis zsenge t?k, vagy 1 k?zepes m?ret?
1 szikkadt zsemle (tejben be?ztatva, kinyomkodva)
1 fej v?r?shagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek zsirad?k, vagy ?tolaj (n?lam kacsazs?r)
1/2 kg vegyes, dar?lt h?s
1 db toj?s
?zl?s szerint v?gott kapor
s?, bors
paprika ?ntet:
1 fej v?r?shagyma
20 dkg sz?nes paprika
1 ek zsirad?k
s?, bors, f?szerpaprika
1 db toj?s
?zl?s szerint v?gott kapor
s?, bors
paprika ?ntet:
1 fej v?r?shagyma
20 dkg sz?nes paprika
1 ek zsirad?k
s?, bors, f?szerpaprika
1,5 dl tejf?l
(1 tk liszt)
kev?ske vaj
(1 tk liszt)
kev?ske vaj
A t?k?t megh?moztam, v?geit lev?gtam ?s kb. 2 cm vastag karik?kra v?gtam. A belsej?t kan?llal kikapartam ?gy, hogy az?rt kb. 1 cm vastag fala maradjon. Gyeng?n bes?ztam ?s egy nagyobb t?lc?n ?llni hagytam.
A hagym?t, fokhagym?t megpucoltam, felapr?ztam, majd a hagym?t egy kisebb serpeny?ben kev?ske zsirad?kon megpir?tottam, majd hozz?kevertem a t?k kikapart, apr?ra ?sszev?gott belsej?t. A fokhagym?t k?s lapj?val ?sszenyomtam.
A fas?rtot a szok?sos m?dom elk?sz?tettem. A dar?lt h?shoz hozz?adtam a be?ztatott ?s kinyomkodott zseml?t, a toj?st, a felapr?zott kaprot, az ?sszenyomott fokhagym?t ?s a megp?rolt hagym?t. S?ztam, borsoztam. Alaposan ?sszedolgoztam. (Ha sz?ks?ges, lehet hozz? 1-2 ek zsemlemorzs?t is tenni.) R?vid ideig hagytam, hogy az ?zek ?ssze?rjenek.
A t?kkarik?kat foly?v?zben le?bl?tettem, konyhapap?rral sz?razra t?r?ltem.
Egy kizs?rozott (olajozott) tepsibe egym?s mell? fektettem ?s a t?ltel?ket elosztottam a t?kkarik?kban.
Egy ?jabb serpeny?ben elk?sz?tettem a paprik?s alapot. A hagym?t megpucoltam, felapr?ztam, zsirad?kon megp?roltam.
A hagym?t, fokhagym?t megpucoltam, felapr?ztam, majd a hagym?t egy kisebb serpeny?ben kev?ske zsirad?kon megpir?tottam, majd hozz?kevertem a t?k kikapart, apr?ra ?sszev?gott belsej?t. A fokhagym?t k?s lapj?val ?sszenyomtam.
A fas?rtot a szok?sos m?dom elk?sz?tettem. A dar?lt h?shoz hozz?adtam a be?ztatott ?s kinyomkodott zseml?t, a toj?st, a felapr?zott kaprot, az ?sszenyomott fokhagym?t ?s a megp?rolt hagym?t. S?ztam, borsoztam. Alaposan ?sszedolgoztam. (Ha sz?ks?ges, lehet hozz? 1-2 ek zsemlemorzs?t is tenni.) R?vid ideig hagytam, hogy az ?zek ?ssze?rjenek.
A t?kkarik?kat foly?v?zben le?bl?tettem, konyhapap?rral sz?razra t?r?ltem.
Egy kizs?rozott (olajozott) tepsibe egym?s mell? fektettem ?s a t?ltel?ket elosztottam a t?kkarik?kban.
Egy ?jabb serpeny?ben elk?sz?tettem a paprik?s alapot. A hagym?t megpucoltam, felapr?ztam, zsirad?kon megp?roltam.
Hozz?dobtam a megmosott, felkarik?zott, sz?nes paprik?kat, s?val, borssal, f?szerpaprik?val megsz?rtam. P?r perc alatt puh?ra p?roltam. (Egy kev?ske v?zzel hozz?seg?tettem.) A tejf?lt ?sszekevertem a liszttel (ez el is maradhat) ?s fel?nt?ttem vele a paprikasz?szt. Rottyantottam m?g rajta egyet ?s r??nt?ttem a megt?lt?tt t?kkarik?kra.
A tetej?kre kev?ske vajat morzsoltam ?s 180 fokos s?t?ben 30-40 perc alatt k?szre s?t?ttem. (Lehet a t?k al? kev?ske vizet is ?nteni.)
Nagyon finom, ak?r hidegen is...
A tetej?kre kev?ske vajat morzsoltam ?s 180 fokos s?t?ben 30-40 perc alatt k?szre s?t?ttem. (Lehet a t?k al? kev?ske vizet is ?nteni.)
Nagyon finom, ak?r hidegen is...