T?lt?tt k?poszta-csiga -- Sarmale melci?ori
sponsored links
Hozz?val?k: 25 dkg marhah?s, 25 dkg sert?s lapocka, 1 fej savany?tott k?poszta(fontos, hogy v?kony level? k?poszta legyen), 1 nagy hagyma, 10 dkg rizs, 3-4 ev?kan?l olaj, s?, bors, 1 te?skan?l f?szerpaprika, 1 ev?kan?l paradicsomp?r?.
Elk?sz?t?se: A rizst megmossuk ?s lecs?p?gtetj?k. A hagym?t
apr?ra v?gjuk, az olajon megdinsztelj?k, majd f?lreh?zzuk, r?sz?rjuk a
f?szerpaprik?t ?s ?sszekeverj?k a rizzsel. A k?tf?le h?st ledar?rjuk, hozz?adjuk a hagym?s rizst,
?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk ?s ?sszedolgozzuk. A k?poszta leveleit
sz?tbontjuk, a sz?l?r?l lev?gunk egy kb 10 cm sz?les cs?kot, a hossz?s?ga
k?r?lbel?l 20-22 cm legyen. Ha nem el?g hossz? a lev?l, k?t lev?lb?l
?sszerakjuk, hogy meglegyen a hossza. A t?ltel?kmassz?b?l ujjnyi 20 cm hossz? ?kolb?szk?t? sodrunk, a k?posztalev?l
sz?l?re tessz?k, betekerj?k, majd csiga form?ba csavarjuk. A megmaradt
k?poszt?t apr?ra v?gjuk, egy nagyobb tepsibe sz?rjuk, majd egym?s mell?
szorosan r?fektetj?k a k?poszta ?csig?kat? ?s r?kenj?k a kev?s v?zzel elkevert
paradicsomp?r?t. Fel?ntj?k annyi v?zzel, hogy ne lepje el teljesen, befedj?k
aluf?li?val ?s 180 fokon, 50-60 percig s?tj?k(k?zben ellen?rizz?k, nehogy elf?j?n
teljesen a leve). Tejf?llel t?laljuk.
Sarmale melci?ori
Ingrediente: 250 g carne de vit?, 250 g spat?
de porc, 1 varz? murat? cu foi sub?iri, 1 ceap? mare, 100 g orez, 3-4 linguri
de ulei, sare, piper, 1 linguri?? boia de ardei dulce, 1 lingur? past? de
tomate.
Prepararea: Se spal? orezul ?i se las? s? se
scurg?. Ceapa m?run?it? se c?le?te ?n ulei, se ia deoparte, se adaug? boiaua de
ardei dulce ?i se amestec? cu orezul. Carnea se d? prin ma?ina de tocat, se
adaug? orezul cu ceap?, se asezoneaz? cu sare ?i piper dup? gust ?i se amestec?
bine. Se scot frunzele de pe c?p???n?, se taie din partea sub?ire cca 10 cm,
f??ia s? aib? cca 10 pe 20-22 cm(dac? nu iese dintr-o frunz?, se folosesc dou?
frunze pentru a ob?ine lungimea dorit?). Pe o parte a f??iei de varz? se pune un sul
sub?ire din compozi?ia de carne, se ruleaz? ?i se d? forma de melci?or. Se
umplu astfel toate frunzele, varza r?mas? se toac? m?runt ?i se pune ?ntr-o
tav? termorezistent?, peste care se a?az? sarmalele melci?ori str?ns unul l?ng?
altul. Se ung cu pasta de tomate diluat? cu pu?in? ap? ?i se toarn? ap?, c?t s?
nu le acopere de tot. Se acoper? cu capacul vasului sau cu folie de aluminiu ?i
se introduce ?n cuptor la 180 de grade, timp de 50-60 de minute (se verific? periodic
nivelul apei din tav?). Se servesc cu sm?nt?n?.