Sütõtökös zabkeksz
sponsored links
Még mindig nem unjuk a sütõtököt. A reggeli kávé mellé kell valami kísérõ, mert késõn reggelizek mostanában. Egyébként a kávét cukor nélkül iszom, így nagyon passzol mellé ez az édeskés, az áfonyától kicsit savanykás és a fahéjtól fûszeres keksz. Ajánlanám, ha van otthon mézeskalács fûszerkeverék, akkor tehetünk abból is bele egy-két kávéskanállal. Biztos vagyok benne, hogy már sokan készülünk a karácsonyra és egy kis emlékeztetõ illat barátságossá varázsolja otthonunkat.
Sütõtökös zabkeksz
Hozzávalók:
25 dkg zabliszt
10 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
1/2 teáskanál sütõpor
1 teáskanál fahéj
csipet só
5 dkg sötét nádcukor
5 dkg nyírfacukor
12 dkg szoba-hõmérsékletû vaj
1 tojás
15 dkg sütõtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
8 dkg aszalt áfonya
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a sütõport, a fahéjat és a sót. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a sütõtök pürét és a vaníliakivonatot. A száraz alapanyagokat beletesszük és összedolgozzuk. Gombócokat formálunk, amit a tenyerünkkel ellapítunk és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe, 12-14 perc alatt készre sütjük. Sütõlemezen hagyjuk 4-5 percig, majd rácsra helyezve hagyjuk kihûlni.
Dobozba tárolva sokáig puha marad.
Sütõtökös zabkeksz
Hozzávalók:
25 dkg zabliszt
10 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
1/2 teáskanál sütõpor
1 teáskanál fahéj
csipet só
5 dkg sötét nádcukor
5 dkg nyírfacukor
12 dkg szoba-hõmérsékletû vaj
1 tojás
15 dkg sütõtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
8 dkg aszalt áfonya
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a sütõport, a fahéjat és a sót. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a sütõtök pürét és a vaníliakivonatot. A száraz alapanyagokat beletesszük és összedolgozzuk. Gombócokat formálunk, amit a tenyerünkkel ellapítunk és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe, 12-14 perc alatt készre sütjük. Sütõlemezen hagyjuk 4-5 percig, majd rácsra helyezve hagyjuk kihûlni.
Dobozba tárolva sokáig puha marad.