Sütõtökös-rákvajas spagetti
sponsored links
A téli ?maradékainkat? próbálom hasznosítani. Az utolsó narancsokat, sütõtököt, sárgarépákat próbálom mostmár teljesen eliminálni. Alig várom, hogy a friss zöldek kerüljenek a helyükre!
Sütõtökös-rákvajas spagetti
Hozzávalók:
A rákvajhoz: 1 angol zeller szár, 30 g sárgarépa, 1 salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 200 g garnéla páncél és fej, 5 szem feketebors, 50 ml brandy, 300 g vaj, extra szûz olívaolaj
A tésztához: 320 g spagetti, 4 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej fehér hagyma, 3-4 zsályalevél, 200 g sütõtök, fejenként 4-5 garnéla farok, 4 tk. rákvaj, 1-2 kakukkfû ágacska, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen õrölt fehérbors, csipetnyi finomítatlan nádcukor, néhány csepp szójaszósz és lime lé
A rákvajhoz a hagymákat megpucoljuk, és a sárgarépával együtt apró kockára vágjuk.
Egy serpenyõben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a garnéla fejeket és páncélokat. Hozzáadjuk a hagyma-, fokhagyma- és sárgarépa kockákat, majd lefedve néhány percig pároljuk, végül lesütjük.
A lángot erõsebbre vesszük, és amikor a zöldségek pirulni kezdenek, az egészet felöntjük a brandyvel, és néhány másodpercig flambírozzuk.
Ezután kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, forráspontig hevítjük, és nagyon alacsony lángon, alig gyöngyözve, vigyázva, hogy meg ne barnuljon kb. 45 percig fõzzük. (A tetején keletkezõ habot többször is leszedjük.)
Amikor a vaj átlátszó, narancsos-rózsaszínûvé válik, és nem képzõdik hab a tetején, az egészet sûrû gézzel bélelt szûrõn átszûrjük, és további felhasználásig hûtõszekrényben vagy kisebb adagokra osztva fagyasztóban tároljuk.
A tésztához a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A sütõtököt meghámozzuk, és nagylyukú reszelõn lereszeljük. A kakukkfû levélkéit lecsipkedjük, és a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A garnélák páncélját lefejtjük, bélcsatornájukat eltávolítjuk.
Egy nagy serpenyõben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, és néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt sütõtököt, a zsályaleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. Ekkor elkeverjük benne a felaprított zöld fûszereket, és a rákvajat, végül belehelyezzük a garnélákat is, és nem több, mint 1-2 perc pirítás után (ez a garnélafarkak nagyságától függ) az egészet néhány csepp szójaszósszal, lime lével és egy csipetnyi cukorral kerekre ízesítjük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifõzzük, amikor eléri az ?al dente? (vagyis ?harapható?, nem teljesen puhára fõtt) állagot, leszûrjük, összeforgatjuk a sütõtökös-zöld fûszeres garnélafarkakkal, és azonnal tálaljuk.
Sütõtökös-rákvajas spagetti
Hozzávalók:
A rákvajhoz: 1 angol zeller szár, 30 g sárgarépa, 1 salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 200 g garnéla páncél és fej, 5 szem feketebors, 50 ml brandy, 300 g vaj, extra szûz olívaolaj
A tésztához: 320 g spagetti, 4 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej fehér hagyma, 3-4 zsályalevél, 200 g sütõtök, fejenként 4-5 garnéla farok, 4 tk. rákvaj, 1-2 kakukkfû ágacska, egy kis csokor petrezselyemzöld, só, frissen õrölt fehérbors, csipetnyi finomítatlan nádcukor, néhány csepp szójaszósz és lime lé
A rákvajhoz a hagymákat megpucoljuk, és a sárgarépával együtt apró kockára vágjuk.
Egy serpenyõben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a garnéla fejeket és páncélokat. Hozzáadjuk a hagyma-, fokhagyma- és sárgarépa kockákat, majd lefedve néhány percig pároljuk, végül lesütjük.
A lángot erõsebbre vesszük, és amikor a zöldségek pirulni kezdenek, az egészet felöntjük a brandyvel, és néhány másodpercig flambírozzuk.
Ezután kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, forráspontig hevítjük, és nagyon alacsony lángon, alig gyöngyözve, vigyázva, hogy meg ne barnuljon kb. 45 percig fõzzük. (A tetején keletkezõ habot többször is leszedjük.)
Amikor a vaj átlátszó, narancsos-rózsaszínûvé válik, és nem képzõdik hab a tetején, az egészet sûrû gézzel bélelt szûrõn átszûrjük, és további felhasználásig hûtõszekrényben vagy kisebb adagokra osztva fagyasztóban tároljuk.
A tésztához a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A sütõtököt meghámozzuk, és nagylyukú reszelõn lereszeljük. A kakukkfû levélkéit lecsipkedjük, és a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A garnélák páncélját lefejtjük, bélcsatornájukat eltávolítjuk.
Egy nagy serpenyõben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, és néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt sütõtököt, a zsályaleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. Ekkor elkeverjük benne a felaprított zöld fûszereket, és a rákvajat, végül belehelyezzük a garnélákat is, és nem több, mint 1-2 perc pirítás után (ez a garnélafarkak nagyságától függ) az egészet néhány csepp szójaszósszal, lime lével és egy csipetnyi cukorral kerekre ízesítjük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifõzzük, amikor eléri az ?al dente? (vagyis ?harapható?, nem teljesen puhára fõtt) állagot, leszûrjük, összeforgatjuk a sütõtökös-zöld fûszeres garnélafarkakkal, és azonnal tálaljuk.